Vadideki Zambak….Balzac

Dünya klasiklerini okumaya başladım.Büyük bir keyifle okudum Balzac’ın bu kitabınıda.

Ne güzel tasvir etmiş, yaşadıkları yeri,aşkı,duyguları…Birden kitabın içine giriveriyor ister istemez, eskiye, ama çok eskiye gidiyorsunuz…

Hele hele, çocukluğunda ailesinin sevgisi ve ilgisinden yoksul olarak büyümüş Felix’in, Madam de Mortsauf’la ilginç şekilde ki ilk tanışmalarından sonra, ardaki yaş farkına ve evli oluşuna bakmadan  yasak bir aşkın içine girmeleri, ama kadının ölesiye bu yasak aşka karşı çıkmasıyla, yaşanan diyaloglar o zamanın aşklarına ister istemez özlem duyduruyor insanı.

Bu kadar severken, bu kadar karşı konulabilir mi bir aşka?…Çılgınca severken, kardeşce davranıla bilir mi???

Gerçekden yazar her bir cümlesinde birçok şey ifade etmiş okuyucusuna.Zaten bu kitapda Balzac’ın en iyi kitaplarından biriymiş.

Kitapdan bir kesit aktarayım size:

Bir flütün deliklerinden notalar nasıl taksime uğrarsa, onun ruhunun sesi de ağzından çıkan kelimelerle öyle dağılıyordu.Ruhundan kopan bu ses insanın kanını harekete geçiriyordu.Kendisi farkında bile olmadan kelimelerin manalarını genişletiyor,insanın ruhunu insanüstü bir aleme sürüklüyordu.Sonraları ,kaç defa bitmesi gereken bir münakaşaya devam etmesine müsaade etmiş; insan sesinin bu konserini dinlemek, dudaklarından çıkan o havayı tenefüs etmek, onu göğsümde sıkmak arzusu ile kaç defa kendimi haksız yere azarlatmışımdır.

Trajik bir kitap, 298 sayfa.Okuyun  bence …Görün ne aşklar varmış,yasak da olsa saygı duyulan…

Yasak aşkının yanında bir de Felix’e ilgi duyan, hertürlü çılgınlığı yapacağını söyleyen 2. bir kadın vardır.Leydi Dudley.

1. si yasak aşkı ruh ikizi  Madam ve Mosrtsauf (Henriette), diğeri,vücudunun sevgilisi, metresi Leydi Dudley….

Bu aşka son noktayı ise Natalie de Manerville koyuyor..O kim mi? Söylemem. Okuyun.)))

NOT:Sevgili okuyucularım, bu yazımı önceden yazmıştım,şu anda size Katar’dan, Doha Hava alnından bu satırlarımı yazıyorum. 9 eylülden bu güne kadar Endonezya’nın Bali Adasındaydım.

Bugün Doha’dan, İstanbul’a uçaçağız,şuanda uçak bekliyoruz..Kısmetse Çarşamba günüde Sinop’a geleceğiz. Hepinize Doha’dan sevgiler.

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Vadideki Zambak..Balzac

Bu defa da bir dünya klasiği bitirdim. Bu romanı yıllar önce okumuştum, bu defa yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.