Sinop’un Nefesi…..

İyi akşamlaaaar Türkiyeeee…

Allah Allah nedense birden içimden İyi akşamlar Türkiye diye bağırmak geldi.)))

Hani bazı sabahlar Günaydıııın Sinoooop, diye seslenirdim ya buradan, onun gibi işte.))))

Eee Nasılsınız herkes iyi mi? Nisan ayını atlattık, inşallah mayıs ayı güzel,  geçecek. Öyle hissediyorum.

Bugün yine bol aktiviteli bir gün oldu benim için.

Dün gece konservatuvarımız vardı, 26 Mayısta konserimiz var, unutmuyorsunuz bunu değil mi? Bizlerde son sürat hazırlanıyoruz. Güzel olacak inşallah. Dün akşam yine güzel, şarkılı sohbetli bir gece geçirdik.

sinop belediye konservatuvarı DSC05464sinop belediye konservatuvarı

Yeni bir tabloya başladım, fakat kendimi kaptırıp uzun süre resim yapınca bu sabah kolumun ağrısıyla uyandım. Ve bu günde resim yapmamak için, evden kendimi dışarı atmak istedim.

manzara

Neyse ki, bugün Sinopale 5 kapsamında, tasarım ve yönetimini Nil İlkbaşaran’ın yaptığı’’Sinop’un Nefesi’’sanat projesi vardı. Şişe Cam Fabrikasında yapılacak bu etkinliğe nasıl giderim diye düşünürken, yeğenim Sinop Belediyesinin otobüs tahsis ettiğini söyleyince çok sevindim ve saat 13.00de , Şişe Cam Fabrikasına hareket ettik.

Fabrikanın o bölümüne kapandık dan sonra ilk gidiyordum. Çok etkilendim, o halde görünce. Bir zamanlar nefesleriyle can verenler, sıcak da fırının karşısında üfleyerek cama can katanlar şimdi yoktu. Terk edilmişlik, paslanmış demirler, ruhunu hissettirmeyen ocaklar, açılmış tavanlar, bir zamanların 1800 işçisini barındıran bir yerin viran lığını gözler önüne seriyordu.

sinop şişe cam fabrikasıDSC05497

Kapanmadan önce çalışma hayatının 14 yılını fabrikada geçiren eşimden de bildiğim gibi, Radar ve Şişe Cam bir zamanlar Sinop’un can damarıydı. Her zaman Radar Üssünde çalıştığım 19 yıl boyunca , kapanacak diye baktığımız radardan bile önce, aniden kapandı Şişe Cam. Ve hatırladığım kadarıyla da 2 ay sonrada Radar üssü kapanmıştı 1993 de. Ve o günden bu güne…Epey bir sürede açılacak diye bekledik, bakanlar geldi, yürüyüşler yapıldı, bahçesinde eylemler yapıldı, lastikler yakıldı….Hatta o zamanlar Gözde Fm radyosunda sunuculuk yapıyordum, O dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Bakanı  Azimet Köylüoğlu gelmişti Sinop’a, fabrika için, kendisiyle röportaj yapmıştım. (Bana danışmanım olur musun demiştiJ)))Ama nafile…Fabrikada, lojmanlarda  ölüme terk edildi..

Ve sonra da büyük göç başladı. Sinop’ta yetişen cam ustaları, şimdi Türkiye’nin birçok yerinde cama nefes veriyor.

İşte bugünkü Şişe Cam serüvenim bana bunları bir kez daha anımsattı.

Çok güzel hazırlanmışlardı. Ufak bir ocak yakmışlar, Sinop’ta kalan cam ustalarını çağırmışlar, malzemelerini almışlar ve bir kez daha o seneler öncesi ruhu geri getirmeye çalışmışlardı.

DSC05517DSC05490DSC05506DSC05528

Bu arada Vocca grubu performans sergiledi. Grup ağızlarından  ve ellerindeki camlara vurarak çıkardıkları seslerle enstrüman oluşturdular. Ve Eralp Çalık, Ceren Deral, İrem Genç, Atilla Olgunmat solistlik yaptılar. Ben de sizler için videoya aldım. Hepsini kaydettim sanıyordum ama, maalesef, Ceren Deral’ı çekerken kaydet e basmamışım ki, şimdi onu bulamadım.(((

Atilla Olgunmat paylaşan: ncabaci

Eralp Çalık paylaşan: ncabaci


İrem Genç paylaşan: ncabaci
DSC05487vocca grubu

Bir zamanlar, Şişe Cam da çalışan işçileri de bulmuşlar, onlarda bize cama nasıl nefes verdiklerini gösterdiler. Ve hatta bazı izleyicilere de üflettiler.

DSC05504DSC05483

cam ustaları paylaşan: ncabaci

Şişe Cam paylaşan: ncabaci
İzzet ikramda çok iyiydi. Çayları, kahveleri, nokulları, kurabiyeleri her şey vardı. (Nokul süperdi, kim yaptıysa ellerine sağlık.)

Biliyor musunuz umduğumdan kalabalıktı etkinlik, biz giderken sadece 8 kişi olsak da otobüs de, orada ki kalabalık fena sayılmazdı.

DSC05529

Melih Görgün Hocamı, annesi çok sevgili Payende Görgün Hocamı da görmek beni ayrıca çok mutlu etti. Ve hatta Deniz Otel’inin sahibi Mustafa Bey’in annesi de etkinlikteydi. Bravvvo vallahi.

Saat 14.30 da ayrıldık, Şen Pastahanesinde arkadaşlarımızla buluştuk.

Saat 18.30 gibide, Sinop Mimarlar Odasın’da açılan, Sinop Şişe Cam Fabrikası Mekanın Anatomisi, fotoğraf sergisinin açılışına katıldık.

SİFAD Başkanı Erdoğan Purçlutepe , bir konuşma yaptı ve halk açılışı oldu. Girişte Şişe Cam fabrikasının fotoğraflarından oluşan bir sunum izledik, bazı izleyiciler anılarını ve bildiklerini anlattılar.

DSC05534DSC05552DSC05546DSC05547DSC05550DSC05551

 

Ve üst katta bulunan SİFAD üyelerinin çektiği  fotoğraflara baktık, bu arada  Vocca Grubunun yine performansı olacaktı ama, geç kaldığım için bekleyemedim. Sergi 2- 12 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak.

Velhasıl dolu dolu bir gün geçirdik. Emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum bir Sinop’lu olarak.

Ve yarın….’’Sinopale Ayda 1 Gün Sokak Bizim’’ etkinliği var.Aslan Mahallesi, Aslan Sokakta. Saat 11.00-18.00 arasında gerçekleşecek.

Büyük küçük herkes davetli. Çok şenlikli olacak, yeter ki hava güzel olsun.

Vocca A Cappella, Tophane Sokak Müzisyenleri eşliğinde Streetart İstanbul Grafiti Atölyesinde sokaklar boyanacak…

Gelin olur mu?

Haydi iyi geceler.

 

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.