BİR SİNOP ve İŞİTME ENGELLİ DOSTU: DR. ÜLGEN GÜLLÜ…Sessizliğin Sesi..

“Her birimiz tek bir kanadı olan meleğiz; ve yalnızca birbirimizi kucaklayarak uçabiliriz.”

  Luciano de Crescenzo

 Bugün sizlere harika birinden bahsedeceğim. Onunla tanışmak benim için bir şans.

Dr.Ülgen Güllü hanım, başarı dolu bir hayat sığdırmış ömrüne, Tıp Doktoru ve halen Ankara Sağlık Müdürlüğünde çalışıyor.

Sinop’a 2011-2014 yılları arası eş durumu tayini ile gelip, yaklaşık 2,5-3 yıl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü ve Sağlık Müdür Yardımcısı olarak görev yapmış.

Benim dikkatimi; İşaret Adam Hasan Hüseyin Korkmaz’dan işaret dili sertifikası alırken paylaştığı resimle çekti. Kendisini aradığımda; Ülkemizde işaret diliyle çalışan ilk doktor olmak istediğini, yüksek lisans yaptığını ve araştırma tezini işitme engellilerin sağlık hizmetlerine erişim engellerinden yaptığını söyleyince hayranlığım arttı ona. Sohbet ettikçe onu daha çok sevdim ve köşem için röportaj yapmak istediğimi söyledim. Kabul ettiği için ayrıca çok teşekkür ederim.

Sinop’ta görev yaptığı dönemde birçok dost edinmiş, sevmiş ve sevilmiş. Bunu hala görebilmek mümkün. Kitap okumayı ve resim yapmayı çok seviyor ve Sinop’un yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden olan, Sn. Seyit Saatçi sayesinde karikatür yapmayı da öğrenmiş.

İnsanlarla iletişiminde hiç sıkıntı yaşamamış, İngilizce, Almanca, Gürcüce ve Türk İşaret Dili biliyor ve hedefi Uluslarası işaret dili olan ASL yi de öğrenebilmek.

İşaret diline olan ilgisini merak ettiğimde bana küçük oğlu prematüre doğduğunda ona işitme engelli tanısı koyduklarını, ilk merakının o an geldiğini, rahmetli kayınpederinin de işitme engelli olduğunu söyledi. Sonra oğlu büyüdükçe işitme engelli olmadığı anlaşılsa da; öğrenme hevesini kaybetmemiş. Yağmurlu bir günde arabasına aldığı hanımın işaret dili öğretmeni olduğunu öğrenmek onun için dönüm noktası olmuş. Halk eğitim kapsamında aldığı 3 aylık kurstan sonra; Coda arkadaşımız Hasan Hüseyin Korkmaz’ın İşaret Dili Akademisine kayıt olmuş.

Dr. Ülgen Güllüdr. ülgen güllü

İşaret dilinin özünü iyi kavramış; ben öğrendim demek yeterli değil maalesef, işaret dili ile konuşan işitme engellilerle diyalog kurmak gerekir. O da Ankara İşitme Engelliler Derneğine gidip gelmiş, arkadaşlar edinmiş ve sağlık ile ilgili sorunları olduğunda onlara yardımcı oluyormuş.

Dr.Ülgen Hanım diyor ki:

“Ülkemizde işitme engelliler için yapılan araştırma çok az. Bu nedenle doktora tezimi, işitme engellilerin sağlık hizmeti alırken yaşadığı zorluklar konusunda yapmaya karar verdim. Anket ve görüşmelerimi işaret dili ile yapacağım kısmetse..”

“Diğer engellileri hemen fark ediyoruz ama işitme engellileri hiç fark etmiyoruz. İşaret dili öğrenirken fark ettim ki; etrafımda sessizce yaşayan ve asla farkında olmadığım onlarca işitme engelli varmış.”

Ülgen Hanıma bana vakit ayırdığı için çok teşekkür ediyorum. Bizden de kucak dolusu sevgiler ona..

“Hayatlarını yüksek şeylerin yolunda harcayanlar; hiçbir zaman unutulmazlar.”

                                                                                G.Hipper

Gül Ustabaş GENÇ

 

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.