ENGELOJİ- Aliye YÜCEL…Sessizliğin Sesi..

Öncelikle yeni yılınızı kutluyorum sevgili arkadaşlarım.. Yeni yılda ilk yazıma bir kitapla başlayayım dedim..

Gerçi bu kitabı okuyalı bayağı bir zaman geçti ama hep yazmak aklımın bir köşesindeydi.

Yazar Aliye Yücel’i özel blogunu takip ederken tanımış ve sevmiştim.. sonra blogda ki yazılarından derleme yaparak bu kitabı bastırdığını öğrenince sevindim ve hemen satın aldım.

engolojialiye yücel-engeloji

Engeloji– Kör Topal Giden Bilim; engelli farkındalığına dair bir kitap.. Her türlü engel, olumlu ve olumsuz yönleriyle ve birbirinden ilginç başlıklarla anlatılmış. Okurken bazen benim de bilmediğim şeyler olduğunu fark ettim.

Gelelim kitaptan alıntılara:      

            Ders kitaplarında engelliler yanlış tanıtılmış, engelli kavramı; güçsüz, düşkün, kusurlu, eksik, hasta, yaşlı, yetim, yoksul gibi kavramlar arasında yer almış.. kısaca toplumun genelinde var olan ön yargı, yanlış bakış, engelliyi küçük gören ve rencide eden tutum kitaplara da sirayet etmiş..

            Eski Türk filmlerinde engelliler; hep acınacak, zavallı, dışlanması gereken veya alay edilen kişilerdi. Öyle kötü durumdaydılar ki, yaşamaları bile gereksizdi! Hiçbir yerli filmde kör görmeden, kötürüm yürümeden “son” yazmazdı..

            İşaret dili sanıldığının aksine evrensel bir dil değildir. Ülkelere, hatta aynı ülkede bölgelere ve illere göre bile değişir. Hepsi birbirinden farklılıklar gösterir. Türk işaret dili ya da kısa adıyla TİD, Türkiye’de ki işitme engelliler arasında kullanılan bir dildir, Türkçe nin gramer yapısından farklı olarak kendine özgü gramer yapısına sahiptir.

            Çizgi film Heidi de iki engelli hikayesi var. Biri Peter’in görme engelli büyükannesi, diğeri de Heidi’nin tekerlekli sandalyedeki arkadaşı Clara. Çok ilginç değil mi? Heidi’ye bu açıdan bakan oldu mu acaba?

            Cennetin Rengi filmini izlerken birkez daha anladım ki, engelliyi engeli değil; engeli nedeniyle istenmemek, işe yaramaz görülmek ve sevilmemek üzüyor.

            Helen Keller’in hem kör, hem sağır, hem dilsiz olduğunu öğrendiğimde uzun bir süre düşündüm..Dünyayı nasıl algılamış olduğunu merak ettim.

            Bazı şeylerden yoksun olmak büyük bir imtihandır. Engelliler de hayatlarında çeşitli  zorluklarla karşılaşıp imtihan olurlar. Kimi günlük hayatta, kimi sosyal hayatta zorlanır, kimisi de hepsinde.

Yazar Aliye Yücel, Bursa doğumludur, 9 aylıkken çocuk felci geçirmiştir. Marmara Üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu. Editörlük, yapım yardımcılığı da yapmıştır. 2010 yılından bu yana Engelli istihdamına yönelik Engelli Kariyeri’nde Değerlendirme Uzmanı olarak çalışmaktadır.

İyi okumalar..

2016 Kitapla dolu bir yılınız olsun..

Sevgiler..

Gül Ustabaş GENÇ

             

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Vadideki Zambak..Balzac

Bu defa da bir dünya klasiği bitirdim. Bu romanı yıllar önce okumuştum, bu defa yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.