SIRA SENDE.1.Bölüm Ebruli Sayfalar.

Merhaba Sevgili Nilgün’ün Günlüğü Okurları,

Sahipsiz Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’nin koordinatörlüğünü ve Eğitim Programları ve Evrensel ve Kültürel Aktiviteler Derneği – EPEKA’nın ise ev sahipliğini yaptığı “It’s Your Turn / Sıra Sende” adlı Erasmus+ KA1 Avrupa Gönüllü Hizmeti projemiz sona erdi.

Bu yazımı, kendilerine çok şey borçlu olduğum, Sinop’a bu proje kapsamında iz bırakan sevgili gönüllülerimiz, (Sinop’a geliş sırasıyla) Julio Navarro Rubio, Lynn Gillain, Sonia Sanchez Perez, Patrick Kolenc, Jasa Rajsek, Orkhan Asazede ve Elturan Kazimli’ye ithaf ediyorum.

Bu yazımla hem Erasmus+ Avrupa Gönüllü Hizmeti Programı’nı tanıtmak, hem de gönüllülerimizin Sinop’ta neler yaptıklarını tek tek anlatmak istiyorum. Öncelikle Sinop’a gelmiş olan bu gençlerin ana görevi Sinop Spastik Çocuklar Derneği’nin rehabilitasyon merkezine gelen zihinsel ve bedensel engellilerle hoşça vakit geçirmeleri, onlara eğlenirken yeni yeterlilikler kazandırmaları ve dış mekan faaliyetleri ile onların sosyalleşmelerini sağlamaları idi. Bütün bu faaliyetleri yaparlarken, aynı zamanda toplum da bu yabancı gençlerin engellilerle çalıştıklarını gördü ve bu konudaki farkındalık yaygınlaştırma faaliyetlerimizle daha çok artmış oldu. Bu kutsal görevi gönülden yapan gönüllülerimizi bu yazımda anmak ve onlara teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Julio Navarro Rubio, İspanya’nın  Castile-La Mancha bölgesinde (Madrid’in güneyi) bulunan yaklaşık 2000 kişilik nüfusu olan Socovos kasabasından geldi. Julio, (hulyo şeklinde okunur) engelliler için çok çalıştı ve özverili bir şekilde de sahipsiz hayvanlar için birçok faaliyete katıldı. Esas mesleği sınıf öğretmenliği olan Julio, engellilerle inanılmaz bir şekilde kaynaştı. Her hafta barınakta bizimle birlikte hayvanlara yemek pişirdi ve onlara dağıttı. Julio, ayrıca engelli çocuklarla yaptığı resim çalışmalarını bana verdi. Çok kalın bir klasör halinde olan bu çalışmaları diğer gönüllülere örnek olması açısından saklıyorum.

Julio, aynı zamanda Türkiye’nin birçok yerini de çok ucuza gezme fırsatı buldu. Nasıl mı? Facebook’tan Türkiye’de yaşayan İspanyolların sayfasını buldu. Onlarla iletişime geçti ve onları ziyarete gitti. Böylece konaklama ve yeme-içme masraflarından kurtuldu. Sadece yol parası ödedi ve Antalya, İzmir, Aydın bölgelerindeki tüm tarihi ve turistik yerleri gördü. Hatta Julio, bu sayfadan İspanya’da uzun zaman yaşamış, şu anda Kastamonu’da yaşayan yarı Türk, yarı İspanyol bir kişi ile de tanıştı ve onun evinde kaldı. Bir hafta sonu da Samsun’u gördü. Bu arada bu gezileri hiçbir şekilde bizim işleri aksatmadı. Julio, haftada 35 saat resmen hem kurumda hem de bizimle olmak üzere çalıştı. Dernek üyelerimizin hepsi ve rehabilitasyon merkezindeki herkes Julio’nun içten olan kişiliğini ve özverili çalışmalarını hala konuşuyor.

Julio1-001 Julio2-001 Julio3-001 Julio4-001 Julio5-001 Julio6-001 Julio7-001Julio8Julio9 Julio10-001 Julio11-001 Julio12

Lynn Gillan, Lüksemburg’dan geldi ve hayatında ilk kez Avrupa’nın dışında bir ülkeye ailesinden ayrılarak geldi. Lynn, ailesinden ilk kez ayrıldığı için, benim annem ve babam onun buradaki ebeveynleri oldu. Annem ve babamla akşamları okey oynadı ve annemle bir anne-kız gibi alışverişe çıktı. Kendisini yalnız hissetmesin diye Lynn’e bir de Kinky adında bir yavru kedi verdim. Kinky, Slovenya’ya “Look Beyond” AGH projesi ile gönderdiğim Fatih Akliman’ın kedisiydi. Fatih, Slovenya’ya gitmeden sahiplendirecek başka kimse bulamadığı için kedisini bana vermişti. Kinky, Lynn’e evindeki zamanlarda arkadaşlık etti. Giderken Lüksemburg’a kediyi de götürmek istedi fakat Lüksemburg’un yurt dışından gelen evcil hayvanları 3 ay karantinada tuttuğunu öğrenince bundan vazgeçti. Çünkü bu durum kediye çok işkence olacaktı.

Lynn, burada aynı zamanda usta öğretici Handan Yılmazer’in düzenlediği mutfak atölyesindeki pasta kursuna mentoru Gül Özcanoğlu ile katıldı ve çok değişik pastalar yapmasını öğrendi. Lynn de bizimle barınaktaki hayvanlar için yemek pişirdi.

Çalıştığım okul olan Yenikonak YBO’ya geldi bir gün Lynn. Aman Tanrım! Çocuklar çıldırdı! Lynn’e ne sorular sordular çocuklar! Lynn, benimle birlikte derslere girdi. Tabi ders mers olmadı ama çocuklar için İngilizce pratik oldu ve bence bu, çok daha verimli bir dersti.

Lynn1 Lynn2 Lynn3 Lynn4 Lynn5 Lynn6 Lynn7

Sonia Sanchez Perez, Julio gibi Castile-La Mancha bölgesinden geldi ama onun geldiği şehir biraz daha büyük olan Albacete idi. Sonia’yı 2012’de İspanya’da katıldığım “Eco-Picnic” adlı gençlik değişiminden tanıyordum. Türkiye’yi çok merak ettiğini ve mutlaka Türkiye’ye gelmek istediğini söylediğinde ben de ona Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerimden bahsettim ve o da hemen gelebileceğini söyledi. Böylece projede Sonia da yer aldı. Sonia da tıpkı diğerleri gibi hem engellilerle hem de sahipsiz hayvanlar için haftada bir gün yemek pişirdi. Ev sahipliğini yaptığı Eğitim Programları ve Evrensel ve Kültürel Aktiviteler Derneği’nin (EPEKA) kabul edildiği Erasmus+ KA1 Gençlik Çalışanları Hareketliliği projesi “For-Ex”e katıldı ve 12 farklı ülkeden Sinop’a gelen birçok yabancı katılımcıya rehberlik yaptı.

İspanya’ya başka bir Avrupa Gönüllü Hizmeti projesi ile gönderdiğim Sinoplu Ebru Koca ile tanıştı. Onların kaderleri aynıydı. Ebru, İspanya’yı çok özlemişti ve Sonia ona çok iyi geldi. Birlikte arkadaş oldular. Hatta şu anda Ebru İspanya’da yüksek lisans yapıyor ve Sonia’nın evinde kalıyor.

Bir ay sonra her şey yolunda giderken, Sonia’nın İspanya’daki evinden bir haber geldi. Annesi birkaç gün içinde karaciğerinden ameliyat olacaktı. Bana ağlamaklı bir şekilde İspanya’ya gitmesi gerektiğini söyledi. Ben de böyle bir durumda onun gitmesine ulusal ajansla konuştuktan sonra izin verdim ve annesinin bir an önce iyileşmesini dilediğimi söyledim. Sonia’nın annesi ameliyat oldu ve Sonia ona bu süreçte hep baktı ve annesi şu anda tekrar eski sağlığına kavuştu.

Bu arada Lynn’den sonra Kinky’ye Sonia baktı. Kinky bir EVS kedisi olmuştu. (EVS, European Voluntary Service – Avrupa Gönüllü Hizmeti’nin İngilizcesinin baş harfleridir.) Fakat Sonia gitmeden bir hafta kadar önce Kinky’ye çok iyi bir talip çıktı. Tek kız çocuğu olan bir aile Kinky’yi evlatlık istedi. Sonia ağlamaklı bir şekilde Kinky’nin iyiliği için bu olaya razı oldu. Ama benim de bu duruma içim el vermedi. Sonia’ya “Üzülme, bende dolu kedi var. Gel, seç beğen al hangisini istersen.” dedim. Sonia gidene kadar Pirinç adlı kedimi evinde besledi.

Sonia1 Sonia2 Sonia3 Sonia4 Sonia5 Sonia6 Sonia7 Sonia8 Sonia9 Sonia10 Sonia11 Sonia12

Patrick Kolenc, Slovenya’dan geldi. Bilgisayar Mühendisliği’ni 3 yılda bitirdi. Patrick’in eve geldiği ilk gün, ben Ayancık’tan biraz geç geldim. Patrick, benden önce eve geldiğinden bir an önce wi-fi şifresini vermek istemiştim ama şifre çok uzun olduğundan ona telefonla iletmem biraz zor olacaktı ve bu yüzden biraz beklemesi gerekecekti. Onu görür görmez şifreyi vermem gerekiyordu ki, gönüllüm bir an önce ailesine buraya varabildiğini söylesin ve onlar da daha fazla merakta kalmasınlar. Eve geldim ve Patrick’e “Hoş geldin” dedim. Wi-fi şifresini tam verecektim ki, bana şifreyi çözdüğünü söyledi. Bunun imkânsız olduğunu 15 haneli bir şifreyi nasıl çözdüğünü sorduğumda ise bana “Biraz vakit aldı ama hallettim sağ ol, vermene gerek yok.” dedi. Sonuçta Patrick, bilgisayar mühendisi idi.

Patrick, çok meraklı bir gençti. Her şeyi öğrenmek istiyordu. Türk kültürünü tanımayı ve yaşayışlarımızın hangi temellere dayandığını merak ediyordu hep. Öncelikle Patrick de diğer gönüllüler gibi okey oynamayı öğrendi. Yalnız bir detayı atlamayayım. O da, okey oyununda her zaman babam yener. Yani 10 oyundan en az 9’unu kesinlikle babam yener. Önceki gönüllüler de bu durumu kanıksamışlardı zaten. Ama Patrick yenilgiye hiç alışamadı. Bunun sebeplerini matematiksel olarak çözmek istedi. Öncelikle, babamın hiç hile yapmadığını tespit etti. Bu oyunda şans olmadığını söylerdi. Bu yüzden babamın istediği taşların nasıl geldiğini bulmaya çalıştı. Babamın taktiklerini bana anlattı. Bunun için tam bir buçuk ay çalıştı ve artık babamı, babamın taktiği ile yenmeye başladı. Patrick, babamın gizemini çözmüştü. Biz hala babama yeniliyoruz, o ayrı mesele. J

Patrick de aynı şekilde engellilerle çalışmalar yaptı. Bunun yanı sıra o da haftada bir gün sahipsiz hayvanlar için bizimle birlikte barınakta yemek pişirdi. Çalıştığım okulu çok merak ediyordu ve benimle birkaç kez Yenikonak YBO’ya geldi. Patrick de Lynn gibi benimle birlikte derslere girdi. Çocuklar yine çıldırdı! Patrick sadece çocuklarla değil, aynı zamanda öğretmen arkadaşlarla da iletişime girdi. Onlara zekâ soruları sordu. Matematik öğretmenine tuhaf tuhaf matematik problemleri sordu. Ama bizim aslan Emine Öğretmen, Matematik’te ne kadar iyi olduğunu gösterdi ve soruları çözdü.

Patrick, projede çok faaliyet yapan gençlerden biriydi ve çok şanslıydı. Çünkü onun geldiği dönemde derneklerimin birçok faaliyeti oldu. Hiç birisini de kaçırmadı Patrick ve bütün bu faaliyetlere hem kendinden bir şeyler kattı hem de birçok yeni bilgi ve beceri edindi. Mesela, sahipsiz hayvanlar için kermes yapıldı. Bu kermeste Patrick, satışta çalıştı. Kermes zamanı HayKonFed’den (Hayvan Hakları Konfederasyonu) Timur Ugan geldi. Patrick, bu kişi ile tanıştı. Türkiye genelinde sokak hayvanları için neler yapıldığını öğrendi. Timur Bey ise, Türkiye’de hayvan koruma dernekleri içinde sadece bizim Avrupa Birliği projeleri yaptığımızı gördü. Keşke diğer hayvan koruma dernekleri de projeler yapsalar!

Diğer derneğim olan EPEKA’nın öğrenci değişim programı kapsamında Romanya’nın Polieşti kentinden gelen öğrencilerle tanıştı ve onlara Sinop’ta rehberlik etti. Ev sahipliğini yapan Sinop’taki öğrencilerle arkadaş oldu.

Daha sonra Sinopale’nin “Sinop’un Nefesi” atölyesinde Patrick, hem katılımcı hem de destek personeli oldu. Burada insanların nefesleriyle üflenen ve biriktirilen şişelerden biri de Slovenya’dan gelen Patrick’e ait oldu. Bu atölyeye ayrıca İstanbul’dan Vocca adında acapella yapan bir grup da geldi. Patrick bu grubu ilgiyle izledi. Ayrıca “Ayda 1 Gün Sokak Bizim” kapsamında trafiğe kapatılan ve sokak kültürünün tekrar canlanmasını amaçlayan, Roman Mahallesi’nde düzenlenen süper eğlenceli bir etkinliğe daha katıldı. Böylece Sinop’taki Roman kültürünü de tanımış oldu.

Patrick1 Patrick2 Patrick3 Patrick4 Patrick5 Patrick6 Patrick7 Patrick8 Patrick9Patrick10 Patrick11Patrick12Patrick13-001 Patrick14Patrick15-001Patrick16-001 Patrick17 Patrick18

EPEKA’nın Grundtvig Öğrenme Ortaklığı projesi olan “Working On Women – WOW” kapsamında yapılan Belediye Başkanımız Sayın Baki Ergül ve Vali Yardımcımız Sayın Mehmet Yüzer’in de yer aldığı sertifika törenine katıldı ve burada ona da Belediye Başkanımız Sayın Baki Ergül tarafından Youthpass sertifikası verildi.

Devam edecek …

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.