Kanadı Kırık Kuşlar….Ayşe Kulin…

Merhaba 3 hafta olmuş sizlere yazmayalı..Hayret ettim geçen zamana şimdi. Ne çabuk da geçmiş. Daha denize girmeden yaz bitti neredeyse.

Sinoplular, Temmuz 15-Ağustos 15 Sinop’un yazıdır. Ondan sonra yaz bitti derler. Ben bu yaz sadece dün, yani 8 ağustosta ilk kez sıcak denize girdim. Bu seneye kadarda hiç böyle bir deniz soğu yaşamamıştım. Hatta doktora gidip kanım mı düşük diye bile baktırdım. Meğer tüm arkadaşlarım üşüyormuş, deniz soğuk dediler. Kanımda iyi çıktı.

Gelelim konumuza …Kitap…390 sayfa olan Ayşe Kulin’in ‘’Kanatsız Kuşları’’ hakkında olumlu duyumlar almıştım. Bir hevesle başladım okumaya ama istediğim şekilde hızlı bitiremedim. Hele hele ilk 130 sayfa da bayağı yavaş ilerledim, sonradan açıldı. 4kuşağın  bir anlatımıydı bu kitap.

İlk nesil, Nazi Almanyasından kaçan Yahudilerdi. Onlar İstanbul’a taşındılar, 2. nesil oluştu, kızları Türk bir delikanlıya aşık oldu ve evlendi, onların çocukları oldu, o da Türk’le evlendi, onun da kızı oldu. Ve günümüzün Türkiye sine geldiler, kitap bitti. Bu arada birçok olaylar yaşandı, darbeler atlatıldı. En son 15 temmuz darbesini de bu kitap da yaşadık.

Kitabın arkasında yazanlar şöyle:

‘’Kendi vatanında bile yabancıdır  kanadı kırık kuşlar”

1930’ların Almanyası… Nazilerin baskısından bunalan Yahudi asıllı tıp doktoru Gerhard Schlimann, çemberin yeterince daraldığını,  kendisi ve ailesi için tek çarenin kaldığını hisseder: Kaçmak…

Ancak işsizliğin, savaşın habercisi toplumsal karmaşaların ve her yere yayılan ayrımcılığın cenderesindeki bir dünyada insanca yaşanacak bir yer bulmak hiç de kolay değildir.

Zira Gerhard Schlimann ve diğer Yahudilere sözümona gelişmiş ülkeler bir bir sırt çevirirken, bir tek Avrupa’nın kıyısındaki genç bir  Müslüman ülke kucak açar: Türkiye Cumhuriyeti…

Ayşe Kulin, Kanadı Kırık Kuşlar’da 1930’ların Almanya’sından 2000’lerin Türkiye’sine uzanan bir ailenin dört kuşaklık hikâyesini anlatıyor bizlere. Sıradışı, güçlü, coşkulu, inançlı kadınların hikâyesi bu aynı zamanda. Elsa, Suzan, Sude ve Esra kendi sancıları ve değişimlerini vatanlarının çalkantıları ile iç içe yaşıyorlar. Kanadı Kırık Kuşlar, vatanı sevgi olan herkesin kalbine değecek…

İyi okumalar…

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Vadideki Zambak..Balzac

Bu defa da bir dünya klasiği bitirdim. Bu romanı yıllar önce okumuştum, bu defa yine …

Yorum

  1. blank

    kitabı çok beğenenlerdenim
    ilginizi çekerse kitap ile ilgili Ayşe Kulin ile yaptığım röportaja göz atabilirsiniz
    https://fatmacanbulaterdem.wordpress.com/2017/06/22/ayse-kulin-kanadi-kirik-kuslar-roportaji-11-12-2016/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.