Kuyucaklı Yusuf…Sabahattin Ali..

Okuyacağım yeni kitaplarım bitmişti, şöyle bir eskileri karıştırayım dedim ve karşıma bu kitap çıktı. Hem de 5. Basım ve tarihide nisan 1976.

Sabahattin Ali ……..ne güzel bir roman yazmışsın. Tıpkı Sinop Cezaevinde yazdığın o güzel şiirin’’ Aldırma Gönül ‘’gibi… Zevkle okudum. Çok beğendim. Tabi ben bunu 1976 yılında okumuştum ilk aldığım zaman. Ve hayatımda ilk kez bir romanı 2. Kez okudum. Sanki filmini de izlemiştim gibi geliyor.

Kuyucaklı Yusuf, ailesinin cinayete kurban gitmesiyle yapayalnız kalır. Olayı araştırmak üzere, olay yerine gelen Nazilli Kaymakamı Selahattin Bey, Yusuf’a sahip çıkar ve evine getirir. Karısının bu konuda itirazlarına kulak asmaz ve kızı Muazzez’ le birlikte evde Yusuf’a da bakar.Karısı Şahinde zamanla Yusuf’a alışır, hatta kızı Muazzez’in bakımını bile Yusuf’a bırakıp,sık sık gezmelere gider.

Yusuf maalesef okumaz. Babasının çiftliğiyle ilgilenir. Zaman geçtikçe, Muazzez de, Yusuf’ta büyürler. Muazzez’e kısmetler çıkar. Annesinin niyeti kasabanın eşraflarından birinin oğlu olan Şahin’e,  vermek ister kızını. Ama Yusuf onun yediği birçok haltı bildiği için, ona asla vermek istemez. Muazzez’de istemez, onun gönlü yıllardan beri beraber büyüdükleri Yusuf’ta dır.

Bu arada bir gece istemeden kumar oynar bizim kaymakam ve yüklü bir miktarda para kaybeder. Hem de Şahin’nin babasına borçlanır. Bu borcu ödemesi mümkün olmayınca, kızını Şahine vermeye mecbur kalır….

Ama Yusuf  bir yerden para bulur….Nereden mi??? Artık ben size tüm romanı anlatmayayım da siz alıp okuyun. Eğer okuyalı uzun zaman olduysa tekrar alın okuyun, çok büyük beğeniyle okuyacağınıza eminim.

Sabahattin Ali 3 roman yazmış hayatı boyunca. Biri bu kitap, 2.si ‘’İçimizdeki Şeytan’’(okumadım)3.sü de ‘’Kürk Mantolu Madonna’’ (okudum). Şimdi hemen 2. Yazdığı romanı bulup okumam lazım.

Sevgili okuyucularım sevgiyle kalın…Hepinize iyi günler diliyorum.

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Vadideki Zambak..Balzac

Bu defa da bir dünya klasiği bitirdim. Bu romanı yıllar önce okumuştum, bu defa yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.