Ata ve Latife Hanımefendi..Semra Topçu

256 sayfalık bu kitabı 3 hafta önce bitirdim, ancak yazmaya vaktim oldu. Daha öncede yine Atamız ve eşi Latife Hanıma ait bir kitap okumuştum ve çok etkilenmiştim. Bu bana biraz yavan geldi.

Kitabın arkasında yazanlar şöyle:

9 Eylül 1922’de, Türk ordusunun İzmir’e girişinin ardından, Başkumandana güvenli bir karargâh arayışındaki kurmayları, Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı Göztepe’deki Uşakizade ailesinin köşküne götürdüler. Ailesi yurtdışında olan ve köşkte babaannesiyle birlikte kalan Latife Uşşaklı 14 Eylül’den itibaren Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı köşkte ağırladı. 16 gün süren ve 30 Eylül 1922 tarihinde sona eren bu misafirlikte köşk, “Mudanya Ateşkes Antlaşması” çalışmalarına sahne oldu. 17 Aralık 1922 tarihinde, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın annesi Zübeyde Hanım, sağlık sorunları nedeniyle ve Latife Hanım’ı da görmek amacıyla İzmir’e gitti. Uşakizade ailesine ait köşkte (günümüz Karşıyaka Belediyesi’ne ait Latife Hanım Anı Evi) 28 gün Latife Hanım’ın konuğu olan Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 tarihinde vefat etti. 27 Ocak 1923 günü, Karşıyaka Osman Ferit Camii avlusundaki annesinin mezarına ziyarete gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa, mezar başında annesinin çektiği eziyetleri uzun uzun anlatmış, sözlerini şöyle tamamlamıştır:

“Annem benim yüzümden vefat etmiştir.
Annem, Karşıyaka’nın kalbinde yatmaktadır.”

Bir kitap her zaman yanınızda olsun..Kitapsız kalmayın..İyi okumalar..

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Vadideki Zambak..Balzac

Bu defa da bir dünya klasiği bitirdim. Bu romanı yıllar önce okumuştum, bu defa yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.