Ahilik Kültür Haftası….

Ahilik Kültür Haftası,ekim ayının 11-17 tarihleri arasında kutlanmaktadır.

Ahilik bizim tarihimize Anadolu Selçuklular döneminde başlamış ve Osmanlı Döneminde de devam etmiş önemli bir mirastır. Bir şehirde bulunan esnaf, işyeri sahibi ve üretim sahiplerinin, zanaatkarların oluşturduğu ortak meslek örgütleri bütünüdür.

Bu haftanın ilk günü, Ahilik Haftası Sinop’ta da kutlandı. Esnaf ve Sanatkarlar Odası yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda bir esnaf olarak bende bu etkinliğe katıldım. Sinop’ta bu etkinlik saat 14.00de kortej yürüyüşüyle başladı.Çok yağmur yağmasına rağmen iptal edilmeyip,program uygulandı.Katılım çevre ilçelerden gelen bazı oda başkanlarının,daire amirlerinin ,merkez oda başkanlarının katılımı ile gerçekleştirildi.Bu arada çıraklık eğitimden gelen öğrencilerde,pankart taşıyarak katkıda bulundular.Meydandaki Atatürk büstüne çelenk koyuldu ve  ilköğretim okulu öğrencileri yağmurda folklör gösterisi yaptılar(((Bunu üzülerek belirtmek istiyorum,ben ki bakanların gelişinde ,özellikle soğukta veya sıcakta saatlerce bekletilen, bu ilköğretim talebelerine çok üzülürken ve tepki gösterirken,bu seferde bizim kurumun bir organizasyonunda böyle bir olayın yaşanması beni çok üzdü.Ben olsam kesinlikle müsaade etmezdim.
blankblankblankblankblankblankblankblankblankblank

Daha sonra Ticaret ve Sanayi Odasının, konferans salonunda tören devam etti. Konuşmalar yapıldı,yılın esnafına,Ahilik Haftası adına plaket verildi.Törene Valimiz,belediye başkanımız,Akp Millet vekilimiz Sn.Dodurgalı’da katıldı.Birlik Başkanımızın konuşmalarıyla açılan program ,valimizin konuşmalarıyla da son buldu.Sonrada ikramda bulunuldu.

Ahilik geleneğine göre bir ahinin

– Alnı açık olmalı,

– Eli açık, cömert, yardımsever olmalı,

– Sofrası, kapısı açık olmalı, nesi varsa misafiriyle paylaşmalıdır,

– Dilini yalandan, gıybetten, iftiradan bağlamalı,

– Gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalı,

– Belini bağlamalı, kimsenin namusuna göz dikmemelidir.

Böyle güzel ilkelerle var olmuş olan Ahilik kurumumuz, Osmanlılar döneminde lonca, gedik kuruluşları olarak devam etmiş; Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte de esnaf teşkilatlarımız, yasal düzenlemelerle çalışmalarına devam etmiştir. Bugün peştamal kuşanma yerine diploma verilmekte, esnafın ve çalışan kesimlerin sosyal güvenlikleri Devletimizin sosyal güvenlik kurumları aracılığıyla sağlanmaktadır. Esnafın ve çalışanlarının hakları Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri ve Konfederasyonlarca korunmaktadır. Ahilerin kurduğu esnaf ve sanatkar birliklerinin koyduğu ana ilkeler, daha sonraları bu alanda hazırlanan yasaların ve tüzüklerin temelini oluşturmuştur.

Bende web sitem aracılığı ile, tüm Esnaf ve Sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor,bol kazançlar diliyorum.

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.