EMİNE KURUOĞLU…Evrensel Koçluk..

Emine Kuruoğlu  kimdir.?

Sinop’ ta doğdum. İlk ve orta öğretimimi Sinop’ ta tamamladım. İTÜ Elektrik-Elektronik mühendisliğinde Lisans, Bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans yaptım. Aynı zamanda İTÜ Elektrik –Elektonik Müh, Kontrol Bilgisayar Müh. bölümünde 7 yıl araştırma görevlisi olarak çalıştım. Doktora yeterlilik sınavını geçtikten sonta tez aşamasında üniversiten ayrılıp özel sektöre geçtim. Uzun yıllar yazılım sektöründe yönetici olarak çalıştım. 2007 yılında Evrensel Koçluk adlı şirketimi kurdum, Yönetici koçluluğu, kariyer koçluğu, iş geliştirme koçluğu olmak üzere yaşamın her alınında koçluk hizmeti vermeye başladım. Kariyerinizdeki 2. baharınızda , bireysel ve kurumsal koçluk yapmayı neden seçtiniz.

Yazılım sektöründe yönetici olarak çalışırken stresim çok fazlaydı ve bu stresle başa çıkmakta zorlanıyordum, bir gün başım ağrıyordu, tansiyonumu ölçtürdüm, 17-11 . O günden sonra değişimin başladı. Yoga ile başlayan, Ben kimim? Gerçekten ne yapmak istiyorum. Ve bu istediğime ulaşmak için neye ihtiyacım var dediğimde ve kendime bunların cevabını vermekte dürüst davrandığımda, kariyerimde 2. bahar’ a giden değişim yolculuğum başladı.En sonunda koçluk eğitimine varacak bir dizi eğitim aldım. Stresimi yendim, yaşamdan çok büyük keyif olmaya baladım.Bu arada kendimde koçluk aldım. Bana çok faydalı olan bu süreci başkalarına da faydalı olacak şekilde dönüştürdüğüm de kariyerimde 2. bahar olarakta koçluk başladı Teknik bir eğitim almıştım ama, insani tarafım benim yöneticilik hayatımda hep ön planda oldu. Mühendis , yönetici ve insan saçayağı bacaklarım birleşince insanların potansiyellerine gerçekleştirmelerine ve yaşamlarını anlamlı kılmalarına yardımcı olmak üzere koçluk yapmaya başladım. Aynı zamanda öğrenciliğime geri dönerek şu anki koçluk çalışma alanımı destekleyen “kişilik envanterlerin fuzzy logic ile modellenmesi” konusundaki doktora tezime devam ediyorum.

Koçluk nedir?

Koçluğu ben “profesyonel yol arkadaşlığı” olarak tanımlıyorum. Kişinin aslında içi nereye gitmek istediğini biliyor, ancak kişi bunun farkında olamayabiliyor ve gideceği yolculuktaki bilinmezlikten çekinebiliyor. İnsanların sonsuz potansiyelleri var, ancak çok değişik nedenlerle bunun çok azını kullanıyorlar, vasat ya da konfor alanı olan alanda yaşamayı tercih ediyorlar. Bir tarafları da diyor ki yaşamam gereken başka şeyler var, bu yaşamı anlamlı kılacak başka işlerim var diyor, o zaman kişi bu yolculuğa hazır oluyor, bir koç ta kişiye bu yolculukta hedefine giderken yol arkadaşlığı yapıyor, Onu diliyor, doğru sorular soruyor, gözlem yapıyor, ayna oluyor, hedefini netleştirmesini ve anlamlı kılmasına yardımcı oluyor. Sonra da hedeflere ya da hedeflere varması için strateji ve eylemler bulunmasını yardımcı olarak hedefine varmasını sağlıyor. Bu hedef iş, özel, hayat, sosyal hayat alanlarından birin olabildiği gibi, bir hobisini bulmak ve gerçekleştirmesi şeklinde de olabiliyor.

Kaç tür koçluk vardır?

Yönetici koçluğu, kariyer koçluğu, iş geliştirme koçluğu, takım koçluğu, sağlık koçluğu, spor koçluğu gibi çok değişik alanları var koçluğun. Bütün yaşamı ilgilendirdiği için aslında hepsine birden kapsayana “yaşam koçluğu” diyoruz.

Kimler bu eğitimi almaya gereksinim duyar?

Öncelikle netleştirmek açısından Koçluğu eğitim değilde, koçluk seansları olarak tanımlamak daha uygun olur, çünkü belli aralıklarla yapılan seanslardan oluşuyor. Koçlar koçluk yapmak üzere eğitim alıyorlar. Koçluğu kendine belli bir hedef koyup oraya gitmekte zorluk çekenler alabilir, örneğin iş değiştirmek istiyor bir türlü yapamıyor. Biz buna bir konuda “mahsur kalma” durumu diyoruz. İstek var ama harekete geçemiyorlar. Ya da kişi mutsuz, bir hedefi yok, yaşamını anlamlı kılacak bir hedef bulmak ile başlayıp, bu hedefi gerçekleştirmeye kadar gidiyor yolculuk. Ya da kişi bir iş kurmak istiyor, nereden başlayacağına bilmiyor. Strateji ve eylemler ile bu kişiye iş kurmasında yardım ediyoruz. Stresini yenmek, istediği zaman “hayır” diyebilmek, delege edebilmek gibi yönetim becerileri geliştirmek, hobilerini yaşama geçirebilmek, gelir-gider dengesini sağlama, gelirini artırmak vb. gibi bir çok alanda koçluğa gereksinim duyuyorlar. Yani mutlu ve kendisiyle barışık olmak isteyen ama bunu nasıl yapacağını bilemeyen gerçekleştirmekte zorlanan herkes koçluğa gereksinim duyabiliyor.

Web sitenizi araştırdığımda, meditasyon, reiki,yoga ,nefes teknikleri gibi gelişim programlarına katılmışsınız.Bu programları almanızın koçluğunuza ne etkisi oldu?

Demiştim ya stresimi yönetemeyip, tansiyonumu yükseldiği zaman yoga ya başladım. Sonra Reiki, Odaklı düşünme, Nefes teknikleri , EFT ( Duygusal Özgürleşme Teknikleri) Deeksha derken bir çok eğitim aldım. Kendim yaşamımı anlamlı kılma ve hedeflerime varma konusunda çok faydalandım bu eğitimlerdem. Koçluk alanlara ihtiyaca göre yan araçlar olarak öneriyorum bunları , çünkü bunların hepsi sizi destekleyen konular, hedefine varmanızı yardımcı olan araçlar. Şimdiler ise Regresyon Hipnoterapisti olmak üzere eğitim aldım. Koçlukta bazen daha derin çalışmalara ihtiyaç duyulabiliyoır. Bilinçli halinizle geçmişe gidip, bilinçaltı düzeyde sizi sorun yaratan konular temizlenince daha hızlı sonuca gidilebiliyor. Regresyon hipnoterapisini de bir başka röpotajımızda daha detaylı konuşuruz Şimdi bu alanda asistanlık çalışmamı yürütüyorum.

Nasıl koçluk yapıyorsunuz, insanlar size nasıl ulaşıyor?

Daha çok referans üzerine geliyor. Koçluk seansları sonunda kişiler çok olumlu değişimler yaşıyorlar. Bu başkaları tarafından fark ediyorlar, koçluk seansları sonucunda olduğunu anlayınca onlarda faydalanmak istiyorlar, İnternet sitem aracılığı ile ya da daha yöneticilik yaptığım için sektörde tanıyanlar ulaşıyorlar, Ayrıca Yönetim Danışmanı olarak free lance çalıtığım bir kurum var. Danışmanlık yaptığımız kurumlar yöneticilerinin yönetim becerilerini artırmak için de koçluk aldırıyorlar.

Koçluğun, psikologlukla ilgisi var mı.?

Koçluk bir hedef çalışmasıdır, bu anlamda teknik bir çalışmadır. Psikojik ya da psikiyatrik vakalarla ilgilenmez.öyle bir durum fark edildiğinde uzmanına yönlendirilir. Aslında iyi bir koç yönlendirme de yapmaz, kişinin istediği hedefi bulmasına ve buna gitmesine yani kendi yolunu bulmasına ve seçmesine yardımcı olur. Psikologlukla çok ilgisi yok.

En az kaç saat eğitim alması gerekiyor kişinin?

Genel olrak 8- 12 seans çalışılır. İlk 4 seans birer haflaık ara ile sonra ki 4 seans 10 günlük aralıklarla , sonraki 4 seans ise 15 gün aralıklarla olmak üzere zamana yayılan bir çelışmadır.

Kimlere bu eğitimi almalı?

Kendini gerçekleştirmek, hedefine gitmek, yaşamını anlamlı ve mutlu kılmak, değişmek isteyip de bir türlü yapamayan herkes koçluk seansları alabilir.

Kurumsal koçluğun, kuruma ne katkısı oluyor.?

Kurumdaki daha çok yöneticilerle çalışıyor. Yöneticilere iletişim, takım çalışması vb. eğitimler aldırıyorlar. Kişiler bu eğitimleri alınca hemen uygulayabileceklerini sanıyorlar ama etkisi bir süre sonra gidiyor ve uygulamaya almakta zorlanıyorlar. İste eğitimin yetersiz olduğu bu durumlarda koçluk devreye giriyor, aralıklı seanslar vasıtasıyla gerekirse olumsuz bir davranışı değişitmeye kadar giderek yöneticilerin daha etkili olmasını sağlıyor. Yönetici koçluğu konulurı: delege etmekte zorluk, çatışma yönetim, iletişim güçlüğü, hayır diyememe, zamanı etkili yönetememe, takım çalışmasında başarıszılık , daha üst pozisyona hazırlık, pozisyon değişiliği gibi bir çok alanda olabiliyor. Kurumlar bir organizasyon değişime yeni organizyon yapısını alıştırmak içinde koçluktan faydalanabiliyorlar. Böylelikle yönetim kademesinde daha verimli ve etkili çalışma sağlanıyor.

Şimdiye kadar hangi gruplara bu eğitimi verdiniz?

Yazılım, elektronik sanayi, sağlık, sigorta, turizm, kimya, inşaat, dağıtım vb. olmak üzere değişik üretim ve hizmet sektöründeki bir çok kurumun yöneticilere koçluk verdim. Ayrıca bireysel olarak da yaşam koçluğu anlamında bir çok kişi ile yaşamın bir çok alanında( hobi, gelir-gider dengesi sağlama, geliri artırma, stres, iş geliştirme vb) koçluk çalışmam oldu.

İş geliştirme koçluğu ne oluyor?Kimler alıyor bu eğitimi.?

Diyelim ki yeni bir iş kuracaksınız nereden başlayacağınız ,bilmiyorsunuz, ya da ,iş alanınızı değişitmek istiyorsnuz, hangi iş te en büyük tatmim ve başarıyı sağlayacaksınız, Bunu koçlukta stratejiler belirleyerek adım adım işini kurmanızı ve geliştirmenizi destekleyerek yapıyoruz.

Yönetici koçluğu nedir?Ne gibi fayda sağlar?

Temel olarak her türlü yönetim becerisini( Takım kurma ve diğer takımlarla çalışma, elemanları geliştirme, değişimi yönetimi, çatışma ve müzakere yönetimi, delegasyon, sunum yapma, risk yönetimi, vizyon ve strateji belirleme, karar verme, bütünü görme, ,iletişim yönetimi,iş-özel ve sosyal yaşam dengesi vb) geliştirmek için koçluktan faydalanılır.

Kariyer koçluğunun kişiye faydaları nedir?

Bu koçluğu daha çok yeni üniversiteye girecek ya da yeni mezun henüz kariyerinin başında olanlarla çalışıyoruz. Diyelim ki yeni mezun bir mühendis hangi alanda çalışması daha uygun. Üretimde mi, pazarlama da mı, yoksa akademisyon mi olarak kalacak, Arge demi çalışacak, ay da kendi işini mi kuracak. Yapısına uygun kariyeri belirlemek için çalışıyoruz kişilerle, Önce kişilik envanteri yapıyoruz. Kişiliğine yönelik ve ilgi ve motivasyon alanına yönelik kariyerini bilikte belirliyoruz. Ya da Üniversiye seçme sınavına girece daha yolun başında hangi alanı seçsin. Yine kişilik envanteri yapıp, doğu sorularla gitmek istedikleri hedefi belirliyoruz.

Takım koçluğunu kimler alıyor?

Daha çok yeni bir takım oluşturacak şirket alıyor, iyi bir Takım dinamiği oluşturmak , her türlü durumla baş edecek güçlü takımları oluşturmak için bu koçluktan faydalınıyorlar.

İyi bir koçun özellikleri nelerdir?

İyi koç,öncelikle çok iyi bir dinleyicidir. Gözlem yapar, doğru soru sorar, ayna olur. Yorum yapmaz, yargıda bulunmaz, Kişinin çözümü kendi bulmasına yardımcı olur. Onu cesaretlendirir, yapabilirsin der, ona inanır, ona güvenir. Hedefine varması için eylemde kalmasını eylemlerini yerine getirmesini sağlar. Koçun bildiği bir konu var ise danışanı ile paylaşabilir, bu koçun “mentor” ve “danışman” olarak zaman zaman koçluk şapkasını çıkartarak çalışması durumudur. Bu durumda koç bir mentor ya da danışman rolündedir.

Eskiden ,bu koçluğun yerine geçen bir eğitim varmıydı?Ne zaman başladı bu koçluk?

Eskiden mentorluk, hamilik varmış, savaşa giderken komutanlar oğullarını güvendikleri kişiye teslim ederlermiş, bu durum aslında koçluktan daha çok mentor olarak çalışma durumudur. Koçluk olukça yeni, özellikle” kaliteli yaşam” ile ortaya çıkan kişinin kendini ve potansiyelini gerçekleştirme, mutlu ve anlamlı yaşama, biraz da günümüz dünyasında stresi baş etmekle ortaya çıkan bir alan.

İlgi nasıl?

İlgi çok özellikle iyi bir koç kişiye yukardan bakmayan iyi bir yol arkadaşı olan ve sen değerlisin mesajı veriyorsa sonuçlar çok iyi olduğundan ilgi de iyi oluyor. Bir da psikologa gitmek yerine bir koçtan destek almak kişilere daha iyi geliyor. Diğer türlü kişi sorunlu gibi algılanmaktan çekiniyor. Koç, onu iyi hissettiren çözümler bulmasında onu desteklediği için kişi mutlu oluyor ve birkez bunu öğrendi mi kendi kendine koçluk yapmaya başlıyor.

Bu tür eğitim almak isteyenler size nereden ve nasıl ulaşabilirler.?

Mail adresim: emine@evrenselkocluk.com dan ya da 0 533 433 62 04 nolu telefonumdan ulaşabilirler.

Koçlukla ilgili tanıtıcı seminerleriniz oluyormu?

Koçlukla ilgili kurumsal bazlı tanıtıcı seminerlerimiz oluyor.

İşte size 10 kelime..

Ev: Aile

Evren:Bütünlük

Aile :Sevgi

Reiki: Enerji

Psıkoloji: İnsan olma

Sinop:Güzel memleketim

Koç:Yol arkadaşım

Deniz:Özgürlük

Yaşam:Sonsuzluk

Aşk:Heyecan

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Kafka Kitap Kafe…

1. Önce sizi tanıyabilir miyiz? 1- Öncelikle merhaba, İsmail Kır, Ordu doğumluyum, 1984 yılının kasım …

Yorum

  1. blank

    selam.ben yazınızın içeriği ile ilgilenmedim.soy adınızın tarihini merak ettim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.