KARALİMAN…..KULAK VERİN NE OLUR…..

Yine gitti… Bir hiç uğruna pisipisine yine canlar gitti….Daha ne kadar süre bu haberleri okuyacağız.. Akliman mevki yine can aldı…Her yaz olduğu gibi bu yazda, yine 5-6 can aldı… İki kardeş birlikte ölüme yüzdüler…Azgın dalgalar ölüme götürdü…………
Bunun gibi haberlere her yaz Sinop’un yerel gazetelerinin manşetlerinde ve ulusal basında rastlıyoruz.Peki ne yapıyoruz????????Ne yaptık şimdiye kadar.? Bundan 5 yıl önce bizzat yaşamıştım,SKY kulübünden tanıdığım Okan ALPAR,rip olayını açıklayıcı yazıların basılı olduğu levhaları gerekli yerlere koydurmuştu. Sonra ne oldu söktüler,bir şekilde kaldırıldı. Kim veya kimler tarafından yapıldığını bilmediğim ,hayat kurtarıcı bu levhalar, birkaç hafta içinde yok edilmişti.Daha sonrada başkaları bu levhalardan koydular.

Rip Akıntıları

View more presentations or Upload your own.
ÜSTEKİ VİDEODA RİB OLAYINI DETAYLI ŞEKİLDE GÖREBİLİRSİNİZ.

Her zaman Sinop şöyle güzel,böyle güzel diye meth eden ben ,konu arka deniz olunca malesef aynı şeyi söyleyemiyorum. Ama her fırsatta tanıdığım veya tanımadığım herkese, arka denizde özelliklede hava alanının karşısına gelen yerde yüzmeyin diyorum.
Yerlisi olayın farkında,ama bilinçinde değil çoğu. Küçükken bize arka denizde kuyu var sakın açılmayın derlerdi. O kuyu değil,Rib olayı olduğunu öğreneli malesef daha bir kaç yıl oluyor.
Dışarıdan gelen yerli veya yabancı turist pırıl pırıl kumsalı görünce içi kalıyor, hatta içinden ohh kimseciklerde yok,bunlar delimi diye düşünüp,atlıyor denize…Sonuç hüsran..
Pekii… her sene bunca can kaybettiğimiz, bu yerlerde ne gibi önlemler alındığını bilen var mı.?????
Ben geçenlerde KumKapı girişinde Rip’i anlatan bir levha görmüştüm hepsi o…
Yaa gerçekten bu kadar bedavamı yaşıyoruz hayatta.Bile bile, her sene çocuk,yaşlı genc demeden azgın sularına alan bu Karadenize’e, neden dur demiyorsunuz.?????İmkansız mı?
Bakın kale duvarlartını koruyalım diye dalgakıran yapıyorsunuz…Güzel…Peki insanların canını kurtarmak için ne yaptınız veya yapıyorsunuz?????
Ben bilmiyorum belki de haberim yok aydınlatırmısınız lütfen. Bilen varsa yazsın…
Yoksa daha çok annenin ,babanın bağrı yanacak,birçok ocağa ateş düşecek.
Ya vallahi anlamak mümkün değil…Eğer yüzmeye kapatamıyorsanız,asılan levhaları barındıramıyorsanız,o zaman bekçiler koyun insanları uyaran ve hatta o mevkide denize girmelerini önleyen.
Çünkü Rib olayı olduğunda, can kurtaranda olsa birşey yapamaz.
Bir kez daha Rib olayını anlatayım size basit şekilde.
Rib: Denizde dalgalar zamanla, kıyıya paralel bir tümsek oluşturuyor. Bu bent gibi tümsek, zamanla kırılıyor ve ince bir tünel oluşuyor. İşte siz ben açılmıyorum kıyıdayım deseniz ve hatta hatta diz boyu derinliktede yüzüyor olsanız, bu tünelden gelen akıntı nın içindeyseniz, akıntı sizi aldığı gibi kıyıdan 100-200 metre uzaklaştırıyor. Profosyonel yüzücüde olasanız,metrelerce nefesinizi tutamayacağınız için, boğuluyorsunuz.Böyle birşey başınıza geldiğinde iç güdüsel olarak sahile değil ,kıyıya paralel olarak yüzmek sizi kurtaracaktır.
Bunu kaç kişi bilir???Bunu kaç kişiye duyurabiliriz???
Allah aşkına ne olur,daha fazla canlar gitmesin,YETKİLİLER SİZE SESLENİYORUM,hatta olmadı SİZE YALVARIYORUM,NE OLUR BİRŞEYLER YAPIN..Her yaz aynı haberleri okumayalım,her yaz insanlarımızı bu olaylar yüzünden toprağa vermeyelim.Anaların babaların yüreklerini evlat acısıyla kavurmayalım….
Biliyorum bazılarınız koca levhalar var,okuyorlar ama hala giriyorlar diyeceksiniz….Cahilliklerinden yapıyorlar,bu kişileri bilinçlendirmekte bizim görevimiz. Lütfen hepimiz üzerimize düşen görevi yapalım…İnsanlarımızı bilinçlendiremiyorsak ,başka önlemler alalım…LÜTFEN ÖNLEM ALALIM….

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Yorum

  1. blank

    Evet bende hep o taraflara gitmekten korkardım eskiden beri..Gerçekten bende anlıyamıyorum çoğu kişi bile bile gidiyor, Sinop’lu olup bilmemek mümkün mü? Duyarlılığına teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.