Yardıma Muhtaçlar….

2 gün önce, Hayvanları koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı arkadaşım beni, Sinop’ta ki hayvan Barınağına götürdü.

Çoktandır ben de gitmek istiyordum ama,ha bugün ha yarın derken, ancak kısmet oldu.Aslında önemli bir konu daha vardı. …Yaaa artık yüreğim bu tür üzücü şeylere dayanmıyor. Daha bir hassaslaştım.

Günlerdir Afrika’daki iç açıtan görüntüleri ancak gazetelerden bakabiliyorum,hiç Tv izlemiyorum epeydir. Tabii akşamları arkadaşlarla buluştuğumuzda hep gündemimizde.

Resimlerini gördüm,bazı videoları facebook’ta dolaşıyor. Baktıkça içim açıyor. Kemiklerinin üstü deri kaplı.Annelerin dramı,çocukların görüntüsü çok kötü.Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin.(((((

Şu anda yapılan yardımlar sevindirici. Umarım daha da artarak,birçok insanın yaralarına melhem olunacaktır.Sizler de fitrelerinizi , yardımlarınızı verilen hesap numaralarına yatırabilir veya telefonla mesaj olarak atabilirsiniz. Bizler 16 saat aç dururken,iftarı beklerken ,düşünün onlarda böyle birşey yok… Onların beklediği açlık ve susuzluktan gelen ölüm ve hastalıklar oluyor.(((((

Onları düşündükçe akşam iftarda lokmalar zor geçiyor boğazımdan.

İşte böyle  bir psikoloji içindeyken, 2gün öncede hayvan Barınağına gidince yine çok üzüldüm.

Allah çeşit çeşit canlı yaratmış. Herbirinin bu dünyaya eminim faydası var.

Hayvanıda, bitkiside herbiri canlı. Eğer boynunu eğmiş bir çiçek görürseniz, susuz kalmıştır su verin,eğer aç bir hayvan görürseniz imkanlarınız dahilinde doyurun, besleyin.

Barınaktaki hayvanların durumu içler açısı. Köpekler bir deri ,bir kemik kalmış. Bakışları bitkin,perişan. İçlerindeki sağlamlarda ,hasta olan köpeklerden mikrop kapmışlar herbiri uyuz olmuş. Tüyler dökülmüş, cild kıpkırmızı olmuş, bazılarında yaralar oluşmuş.

blankblankblankblankblankblankblank

Güneş tepelerinde bir tane gölgelik yok. Yiyecek bulamadıkları, günlerce aç kaldıkları zaman aralarında ki güçsüzleri   parçalıyorlarmış.((((

Hala yetkililer,yer konusunda anlaşamadıkları için,malesef yeni bir barınak yapılamıyor ve şu andaki barınakta pejmürde haliyle 180 köpeği içinde  barındırıyor..

Biz gitmeden önce birisi, kendi köpeğini insanlara saldırıyor diye bırakmış. Köpek tel örgüleri parçalarcasına çekip duruyor,kenardaki boşluklardan dışarı çıkmak için yer arıyordu. Hatta bir ara kaçaçak diye korkup arabaya girdim.

Hani hatırlarsınız bu kış kaybettiğimiz Seval Hanım’ın 2 köpeğide oradaydı. Birinin tüylerini traş ettirmişler,uyuz olmuş, diğeri bir zamanlar  yanından geçerken korkuyla baktığımız o aslan gibi güçlü kuvvetli köpek gitmiş, yerine zayıf, bakımsız, uyuz , bakışlarında hüzün dolu bir köpek gelmişti. Eski halini bildiğim için , bu halini görünce içim parçalandı.

Sinop Hayvan Barınağı ncabaci


Hani insanlarda da öyledirya, bir felaket gelir  ailenin başına,çocuk ortada kalır  durumu kötü olur. Aynı onun gibi. Kimin ne olacağı hiç belli değil, boşuna demiyorlar düşmez kalkmaz bir Allah diye. Bugünkü günümüze şükredelim.

Ve kötü olanlarada yardım edelim.

Şimdi bir düşünün lütfen… %100 eminimki hepinizin sofrasında muhakkak artan yemekleriniz olur. Ekmek bayatlar, birşey artar muhakkak. Bir avuç artmış bir yemek bile ufak bir köpeğin tam karnını doyurmasada açlığını giderecektir.Sizden bir avuç yemek,komşunuzdan bir avuç yemek derken,eminim belki de apartmanınızdaki tüm katlardan artan yemekler en az 5 köpeğin karnını doyuracaktır. Ben sizlere yeni yemek pişirip verin demiyorum ama,artanları atmayın bir hayvanın midesine gitsin diyorum.

Bu sıcaklarda susuz gezen birçok hayvanı görmek mümkün dışarıda,korkup veremeyebilirsinizde,ama ufak yoğurt kaplarına koyduğunuz suları apartmanınızın kenarına koyarsanız,kaç hayvanın susuzluğunu giderirsiniz bir düşünün.

Bakın mübarek ramazan günüde ve sonrasında da sevaba girecek bir şey yapmış olursunuz.

Bu israf edilen yiyeceklere gerçekten bir çözüm bulmak lazım. Acaba belediye konteynırların yanında ,sadece  hayvanlar için yiyeceklerin konulabileceği bir başka kap koysa ve o kabı görevliler günde 3 kez gelerek kontrol edip alsa,kaç hayvanı açlıktan kurtara bilirdik..

Boğaz bir kereyle doymuyorki, yaşamak için devamlı yiyeceksin. Yani devamı gelecek bu işin,yoksa birkere vermişsin çözüm değil.Bazı lokantalar, kış zamanı bazı okulların yemek haneleri artanları veriyor,ama bir süre sonra yine tıkanıyor.

B u arada, birde köyden getirilip bırakılan azman  köpekler var. Adam bakamıyor getirip şehir merkezine bırakıyor. Kimi ısırıyor diye  şikayet ediyor. Bunların bazıları barınağa getiriliyor,sanki orada bakım iyiyimiş gibi, bir kısmı toplanıp ormanın derinliklerine bırakılıyormuş.(((orada aç ve susuz kendi haline ne kadar yaşayabilirse.

Off offf yaz yaz bitmez…Bir tarafta çaresiz insanlar var,yardım eli bekleyen,bir tarafta sizden artanlara muhtaç hayvanlar…

Bir tarafta kendilerini sokak hayvanlarını kurtarmak için canla başla çalışan ama malesef çok fazla şey yaptıramayan bir grup hayvan seven…

Durum böyle arkadaşlar…Yeni Barınak yapılamıyorsa,bürokrasiye takılıyorsa, ya bir hayır sever bari şu anda kullanılan barınağı yaptırıversin. Bir gölgelik yapsın mesela,barınağın bölmelerini oluşturan teller değiştirilsin, yeniden yapılansın,uyuzlar,hastalar ayrı bölüme konsun,dişiler erkekler ameliyat olunçaya kadar ayrı bölmelerde bakılsın.

Barınak için görevlendirilmiş veteriner,daha sık gidip gelsin barınağa, günü gününe iğnelerini yapılsın ki, hasta hayvanlar iyileşsin.

Sizler artan yiyeceklerinizi çöp bidonlarına atarak değil, onları buzdolabınızda biriktirerek, apartmanınızdaki arkadaşlarınızı bilinçlendirip yiyeceklerinizi bu hayvanlar için ayırarak katkı sağlaya bilirsiniz.

Üstelik bunu yaparken bütçenizden özel birşey ayırmayacaksınız,sadece çöpe atacağınız yiyecek, bir köpeğimizin midesine giderek, onu açlıktan kurtaracak.

Barınak için çözümleriniz varsa, veya yiyeceklerin ulaştırılması konusunda sorunuz, bana yazınız. Size yardımcı olmaya calışırım..

blankblank

Hepsi böyle mutlu ve şanslı olabilseydi….

Sinop Hayvan Barınağı, eski Amerikan üssüne giden caddenin,sağ tarafındaki yolun devamında.O yol üzerinde gittiğinizde karşınıza çıkacaktır…

Hepinize karnı tok günler diliyorum..

 

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

6 Yorum

  1. blank

    Canım arkadaşım kanayan yaraya parmak bastın eline sağlik burası iste bukadar kötü durumda derdimizi anlatamiyoruz umarim göz ardı edilen bu acı gercegi yetkililer de görüp bir çözüm üretirler. Herkezin her türlü destegine ihtiyacimiz var.

  2. blank

    keşke yardım etme imkanım olsaydı.fakat madem orası barınak adı ustunde ozaman yetkılılere hesap sormak lazım.beledıyesınden kaymakamına kadar bu hayvanlardan herkez mesul.lutfen nılgun ablacım sen ihmal etme gereken yerlere yazını yazıp sesini duyur.bende buradan internet yoluyla gereken yazıları yazıcam.

  3. blank

    burası madem barınak adı ustunde bundan beledıyesıde kaymakamıda sorumlu bu hayvanlar belkı sokaga salınsa bukadar aç kalmazlar.ozaman hepımıze iş duşuyor.ben buradan internet yoluyla geken yazıları yazıcam sende nilgun ablacım lutfen gereken yerlere ulaş bunlarda bırer can taşıyor.

  4. blank

    beledıyenıze yazı yazdım işallah ilgılenırler.daha çok kesıme ulaşmak dilegıyle hoşcakal.

  5. blank

    Duygu dolu yazın bu mübarek günlerde eminim birilerinin içine işlemiştir.. Teşekkür ederiz..

  6. blank

    Sinop köpek barınağının içler acısı halini görüntülediğin ve güzel yazın için çok teşekkürler.Yetkililerin hala bu durumu görmemesi ve barınağın ölüm kampı olmadığını iddia etmesine bir anlam veremedim. Açlıktan ve pislikten virane olmuş barınakta köpekler yavaş yavaş ölüyor.Kapıları olmayan sözüm ona çatısı uçmuş ameliyathanesi olmayan görevlileri ile aslında orası barınak değil ölüm evi.Bizler dernek olarak elimizden geleni yapmasak kim bilir ne halde olurlar.Bunu nasıl inkar ederler şaşırdım doğrusu.Tabi hiçbir görevli ve yetkili barınaktan içeri adım atmadığı için bilemezler.5199 sayılı yasa barınakların işletilmesi hususunu belediyelere vermiştir.Sivil toplum kuruluşu olarak bizlere de onlara yardımcı olma görevi vermiştir.İl hayvan kurulunda başka görevli kurumlar da vardır.Ama her birinin ayrı görevi vardır. Yani onlar barınak yapımından,işçisinden,hayvanların doyurulmasından temizliğinden sorumlu değildir.Onların yasada belirtilen başka görevleri vardır. bunların hepsi 5199 sayılı yasada yazıyor.Yetkililer hiç olmazsa yasayı okusalardı.Çevre Orman Müdürlüğü 2 ayda bir denetlemesi gerekiyor malesef o da görevini yapmıyor.Daha bugün annelerinin memelerinden koparılarak 5 yavru alınmış anne kalmış oracıkta eminim yavrularını arıyordur.Bunu belediye yapıyor o yavrular ne bulup yiyecek o barınakta.Tabi ölmeyi bekliyecekler.Yavruların alındığı yer zafer blokları.Bunları yapanlar vw yaptıranlar vicdanlarına nasıl hesap verir bilmiyorum.Şimdilik hoşçakalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.