ÇOCUĞUNUZ OKULA HAZIR MI?..Cam Patikler..

               Bu yıl okula yeni başlayacak çocukların ebeveynlerini heyecanlı bekleyiş aldı. Çocuklarının okula hazır olup olmadığı konusunda şüphesi olan ebeveynlerin kendilerine şunu sormalılar ‘çocuğum okula başlamaya hazır mı?’.

     Çocuğun yaşamında okul aileden sonra ikinci toplumsal kurumdur. Okula yeni başlayan çocukların okulla ilk tepkileri önemlidir. Özellikle okul öncesi eğitim almış çocuklar 1. sınıfa başlamaya hazırdırlar ve okul öncesi eğitim almamış çocuklara göre avantajlıdırlar. Çocuğun özgüveninin gelişmesinde kimlik ve kişilik gelişiminin tamamlanmasında, sosyalleşmesinde, paylaşımı öğrenmesinde eğitimin rolü inkar edilemez. Çocuklarda bu yetileri geliştirecek, işleyecek olanlar ebeveyn ve öğretmenlerdir. Öğretmen çocuk için vazgeçilmez modeldir. Öğretmenin sergilediği tutum ve yaklaşım çocuğun okula olan uyumunu artıracaktır.

    Bir çocuğun okula başlayabilmesi için öncelikle resmi olarak belirlenmiş eğitime başlama yaşına gelmiş olması gerekir. Ancak doğum tarihleri aynı olan çocuklarda bile bireysel farklılıklara rastlanabiliyor. Bir çocuğun ‘ okul olgunluğuna ulaşmış’ olabilmesi için fiziksel gelişimi ile kronolojik yaşının denk olması, büyük-küçük kas gelişiminde yaşıtlarıyla aynı olabilmesi gerekir. Küçük kas motor gelişiminde manipülatif becerilerinin olması okuma-yazmayı öğrenmede önemli faktördür. Görsel algı-işitsel algının belirlenen yaş düzeyinde olması öğrenmeyi kolaylaştıran faktörler arasındadır. Okuma ve yazmayı kolaylaştıran önemli etkenlerden biride dil gelişimindeki yeterliliktir. Kendini iyi ifade edebilen çocuğun kelime dağarcığı oldukça geniş demektir. Bu da çocuğun okuma-yazmayı daha çabuk öğreneceğini gösterir. Küçük kas motor sistemi zayıf olan bir çocuk doğru kalem tutamaz ve çocuktan öğretmeninin istediği gibi yazmasını beklediğimizde de çocuğun başarısızlık duygusunu tatmasına neden olabileceğimiz gibi olumsuz benlik algısının da gelişmesine sebep olunacaktır. Aslında küçük yaş çocuklarının gelişimini bir bütün olarak değerlendirmeliyiz. Bir alandaki gecikme diğer gelişim alanlarını da etkileyebilmektedir.

    Okula yeni başlayacak çocuğumuza neler söylemeliyiz?

      Bu soru devamlı sorulur. Çocuklar genelde okula gitmek için sabırsızlanırlar. Çocuğunuzu okula hazırlarken karşılaşacağı somut gerçeklerden bahsedin. Ona okulda öğretmen ve diğer öğrencilerle kalacağını, ders bitiminde eve geleceğini, ilk zamanlarda kendini yalnız hissedeceğini ama bunun geçici olduğunu kısa zaman içinde alışacağını söyleyin. Ona karşılaşabileceği her şeyi anlatmaya çalışın çalışın ki, bir takım olumsuzluklarla karşılaştıklarında şaşırıp paniğe kapılmasınlar. Ona toz pembe bir tablo çizerseniz karşılaşacağı olumsuz bir olayda düş kırıklığına uğraması ruhsal durumunu öyle bir bozar ki ne arkadaşlarıyla vakit geçirir, ne öğretmeni ile konuşur ne de derse ilgi duyar.

   Kısacası sevgili okurlar, öğretmenin ve ebeveynlerin sergilediği olumlu tutum ve yaklaşımlar çocuğun okula olan uyumunu  artıracaktır. Çocuğu okula yeni başlayan tüm velilere ve kıdemli öğrencilere yeni eğitim-öğretim yılında başarılar diliyorum.

 

 

                                                                                   Nalan DURMAZ  

 

 

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.