merve kayacan

Merve Kayacan ..

Merve’yi yıllar önce Sinop Belediye Konservatuvarı’nda tanıdım.Güzelliği, güzel sesi, yorumuyla herkesin beğendiği genç bir öğrenciydi.

Merve daha lisede iken yapılan ses yarışmalarında derece alıyor ve başarıdan başarıya koşuyordu.

Radyo programcılığı yaptığım zamanlarda ,kendisini Gözde Fm radyosuna konuk etmiş,söylediği güzel türküleri radyomuzdan da halkımıza duyurmuştuk.Bu arada o zamanlar, ne zaman özel bir gün olsa,Sinop Belediye Konservatuvarından T.H.M. bölümünü temsilen Merve çıkardı sahneye.
Sonra devlet konservatuvarına başladı. Ve birkaç senedir kendisini TRT kanallarında izliyoruz.
Şimdi kendisini daha yakinen tanıyalım mı?
N.C. Kimdir Merve Kayacan?

Dünyaya gözlerimi Sinop’ta açtım.Dolayısıyla ilk,orta ve lise öğrenimim boyunca keyifle izlediğim muazzam manzarayı, sonra ki hayatımda da hep arar oldum.Ve ne kadar şanslıyım ki İstanbul gibi harika bir şehirde yaşıyorum.Hayatta bizlere sunulmuş her durum ve olayın bir sınav ve mükafat olduğuna inanmış, kendi içimizdeki manevi gücün farkına varmaya çalışan ve sanatın da vermiş olduğu olgunluğun ve huzurun keyfini çıkarmaya uğraşan, bir küçük kızcağızım.

N.C. Müziğe başlaman da kimin etkisi oldu?
Aslında biraz klişe olacak belki ama müzik hep benimleydi zaten.Hatta o kadar benimleydi ki, benim bunun Tanrı tarafından bana verilmiş bir armağan olduğunu anlamam uzun yıllar sürdü.Ama daha somut konuşmak gerekirse; Sinop Belediye Konservatuvarı’ndaki çok değerli hocalarımızdan Nadi Kantarcıoğlu’nun ciddi bir yönlendirmesi söz konusudur.

N.C. Kaç yaşında müziğe başladın?
15 yaşındaydım.
N.C. Sinop Belediye Konservatuvarına ne zaman başladın?
Zaten müziğe ‘başlama’ yılımı söylerken, Sinop Belediye Konservatuvarına giriş yılımı esas alıyorum.Dolayısıyla 15 yaşındaydım.
N.C. Sinop Belediye Konservatuvarında, hangi hocaların, ne gibi katkıları oldu sana?
Başta o dönem ki müdürümüz Ferruh Güven hocamın, büyük katkısı vardır.Ve tabi Burhanettin Tunç,Füsun Uysal ve Halis Karasu hocalarım da. Başlangıç için, çok doğru bir yerde, çok doğru hocalarla çalışmam benim için büyük şans olmuştur. Konservatuvar’ımız köklü ve Türkiye çapında birçok başarılara imza atmış bir kurumdur.Ayrıca doğru bir yerden kastım; hocalarımın bana Türk Halk Müziği’nin geleneksel bir müzik olmasından kaynaklanan , çok ince detaylara dikkat ederek, titizlikle, usta-çırak ilişkisine dayalı yani gerektiği gibi bir eğitim vermeleridir.Şu an ki disiplinimi onlara borçluyum.
N.C. Lise dönemlerinde bir çok yarışmalara katıldığını biliyorum.Ne dereceler almıştın?

merve kayacan
Evet lisedeyken Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği iller arası ses yarışmalarında ,THM dalında 1. lik ve 3. lük elde etmiştim.Bu yarışmalar benim için önemlidir çünkü ilk sahne deneyimimi bir yarışmada kazanmış ve derece de almıştım.Hayat öyle güzel sürprizlerle dolu ki yakın zamanda ; hala devam etmekte olan o yarışmalar için, şimdi çok değerli hocalarımdan jürilik teklifi aldım.Benim için o yaşlarda bu denli önem teşkil eden bu yarışmalarda, ilerleyen zamanlarda tekrar yer alacağım.Fakat bu sefer jüri koltuğunda..
N.C. Şimdi konservatuvarda okuyorsun. Birazda üniversite hayatından bahsedelim. Hangi okulda ve kaçıncı sınıftasın?
Yine o dönemlerde girmeyi can-ı gönülden istediğim benim canım okulum ; İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda Ses Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencisiyim.
N.C. TRT ‘ye nasıl başladın?

merve kayacan
2007 yılında İ.T.Ü.’ni kazandıktan birkaç ay sonra, TRT İstanbul Radyosu THM Bölümü Gençlik Korosu sınav açtı ve onu da kazandım.Böylelikle bir yandan da TRT maceram başlamış oldu.
N.C. TRT’de müzik yapmak, yaşantını nasıl etkiledi?

merve kayacan
TRT benim ikinci okulum oldu.Yıllarca hayranlıkla izlediğim ve dinlediğim hocalarımdan yeri geldi feyz aldım, yeri geldi aynı sahneyi paylaştım.TRT de yer almak bu işle uğraşan ; ister saz olsun, ister ses, her kişi için ciddi önem teşkil eder.Ne mutlu bana ki 2009 yılından bu yana, TRT nin çeşitli kanallarında çeşitli programlarında aktif olarak yer alıyorum.
N.C. Hocaların kimler?

merve kayacan
Hayatımda rolü olan, bana katkısı ve etkisi olan, birçok kişilerden ve kurumlardan bahsettim.Beni bulunduğum bu mevkiye kadar, en çok etkileyen, Prof. Dr. Can Etili Ökten hocam olmuştur.Kendisinin bu işe olan bakış açısı , düşünceleri ve yaklaşımı beni derinden etkilemiş ve kendime çok yakın hissetmişimdir.Sadece müzikal anlamda değil, hayatımda da çok çok önemli bir yere koyduğum, bir büyüğümdür.Onun haricinde Zafer Gündoğdu, Erol Parlak,Mehmet Erenler gibi çok önemli isimler de gerek konservatuvarda, gerek TRT de hocalarım oldular.
N.C. 25 eylülde kaybettiğimiz,gönül telimizi titreten usta yorumcu Neşet Ertaş seninde hocandı sanıyorum. Sende nasıl bir etki bırakmıştı bize anlatır mısın?Neşet Ertaş’la yaşadığın bir anın var mı?

blank
Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ı kaybetmemizle Türk Halk Müziği’nde bir devir kapandı.Fakat o bizlere öyle güzel şaheserler bıraktı ki güneşin her doğuşunda, her batışında dilden dile dolaşacak,gönülden gönüle akacaktır.Bu bağlamda Neşet Ertaş’ın sesi, bakışı ,soluğu bile bizlere çok şey öğretmektedir.Dolayısıyla evet benim de hocamdı.Hepimizin olduğu gibi.Kendisiyle hoş bir anım da var evet.Neşet usta 2010 yılında TRT Müzik’te, Zafer Gündoğdu’nun hazırlayıp sunduğu, bizim koro olarak eşlik ettiğimiz ‘’Aşk İle’’ adlı programımıza konuk olmuştu.Ben ve diğer arkadaşlarım, bir tarihi ve gönüllere taht kurmuş böylesine nadide bir şahsı ağırlama heyecanına kapılmıştık.Fakat hocamız bir türlü kulisten çıkmıyor ,onu göremiyoruz.Biz de türlü türlü çareler deneme yoluna gittik.En sonunda ben kaptım kameramı, diğer arkadaşlarımla beraber kapısının önünde ‘O şirin sözlerine,hayranım yüzlerine,bakma el sözlerine, Gel Yanıma Gel Gel Gel’ diye türkü söylemeye başladık.Hoca daha fazla dayanamadı açtı kapıyı, bizleri sevgiyle kucakladı ve çok güzel sözler söyledi.O yalan dünyanın bir güzel gerçeğiydi.Nurlarda yatırsın..((((((((

http://www.youtube.com/watch?v=IoXW-8zDNW4&feature=share&list=PL9hb22r6slhtbHtnBy3Pp9rZCXE-UizsJ
N.C. T.H.M. gönül veren gençlerimize neler önerirsin?

merve kayacan
Öncelikle gönülden tebrik ederim.Bu aynı zamanda bir hizmettir de çünkü.Güzel olan her şeyin istediği gibi, geleneksel müziğimizde emek ister.Ben bunu THM ,TSM diye ayırmam, ikisi birbirini tamamlayan bir bütündür çünkü. Haddim olmayarak önerebileceğim tek konu icra ettikleri eserlerin; ister enstruman ister icra anlamında , hedefleri önce o eserin ruhuna girebilmek, eserleri hakkıyla üzerlerine giyebilmek olsun.Onun haricinde ben de, Geleneksel Türk Müziğimize gönül vermiş bir genç olarak ;bu muazzam kültürü hakettiği en üst mertebelere ulaştırmayı hedeflemenin başlıca ilkemiz olmasını temenni ediyorum.
N.C. Sinop’u özlüyor musun, en çok neyini özlüyorsun?
Sinop özlenmez mi hiç.Yeri geliyor burnumda tütüyor öyle zamanlarda atlayıp uçağa geliyorum.Ama en çok Yalı Kahvesi’nde simit keyfini seviyor ve özlüyorum.Yazları ayrı bir güzel olduğundan sık sık Sinop’u merak eden dostlarımı da alıp geliyorum.Aldığım yorumlar çok keyif verici.O akvaryuma benzeyen temiz ve berrak denizini çok seviyor ve özlüyorum.Senin vesilenle de söylemek isterim ; havası suyu bu denli güzel,insanı bu denli saygılı ,sanatsever ve aydın bir memlekete sahip olduğum için çok gururluyum.
N.C. Hangi türküleri armağan edeceksin okuyucularımıza?
Öncelikle memleketime bir torpil geçeyim ve bir Sinop türküsü armağan edeyim. Dillala.

Ve benim türkülerini çok severek okuduğum bir başka yöreden, Erzincan’dan bir başka türkü.Gurbet Elde Bir Hal Geldi Başıma.

N.C. Şimdi 10 kelime söyleyeceğim sana. İlk aklına geleni söyler misin?

Sinop:Deniz
Deniz:Sinop
Aşk: Mevlana
Anne:Sıcaklık
Türkü:Hayat
Bağlama:Mesleğimin çok önemli bir parçası, fakat okulumun 1 dönem uzamasına sebep olan enstruman)))
Martı: Boğaz
Yalı Kahvesi:Samimiyet
İstanbul: Tutku
Müzik:Ruh

Merveciğim bu güzel röportaj için çok teşekkür ederim.Sinop halkına bir mesajın var mı?
Rica ederim asıl ben teşekkür ederim Nilgün Abla’cığım. Seni yıllardır tanıyorum ve memleketimiz için seve seve bulunduğun organizasyonları, verdiğin uğraşları biliyorum.Kendim ve tüm Sinop’lular adına bir kez daha sana teşekkür eder ve tüm Sinop halkına sevgi ve selamlarımı göndermek isterim.

Merve’ciğim bizler de sana başarılar diliyoruz. Yolun açık, başarıların daim olsun…

 

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Kafka Kitap Kafe…

1. Önce sizi tanıyabilir miyiz? 1- Öncelikle merhaba, İsmail Kır, Ordu doğumluyum, 1984 yılının kasım …

Yorum

  1. blank

    merve ablamızın başarıların devamını diliyorum yaptığı proğramlardan dolayı kendisine ve yapımcılarına sevdalı türküler e teşekkür ediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.