Sergen Birincioğlu ve Tamer Emre Hasbay…

”2016 , 2020 ve 2024 Olimpiyatlarında madalya için yarışacak bir 470 sınıfı takımı oluşturmak hedefi ile yola çıktı bu ikili.

(2024 yılında ekibimiz sadece 27-28 yaşında olacak)
Olimpik yelken sınıflarının içinde en zoru olan ve üstün yetenek ve fizik kondisyon gerektiren bu branşta yıllardır sadece Türkiye’nin en büyük yelken kulüpleri İstanbul Yelken, Fenerbahçe, Galatasaray, Gökova Yelken ve Karşıyaka Yelken kendi aralarında yarışıyorlardı.
2013 den itibaren Sinop Karadeniz Yelken İhtisas Kulübü de bir ekip oluşturup bu büyük kulüplerin geniş imkanlarına sahip olmamasına rağmen bu ligde oynamaya, yani bu klasmanda TUR 77 Yelken numarası ile yarışmaya başladı.
Ekibimiz ilk kez olarak geçtiğimiz hafta Bodrumda yapılan Yarıyıl Türkiye birinciliğinde boy gösterdi.
Biz ilk resmi yarışları olduğu için sadece tecrübe kazanmalarını istiyorduk ve ”sonuncu olmayın, abilerinizden büyük fark yemeyin’ yeter” beklentisinde idik.
Ama onlar bizi ve Türkiye yelken camiasını şaşırttılar.
Bırakın ezilmeyi, büyük kulüplerin bu klasmanda deneyimli ve yaşça kendilerinden çok büyük ekiplerini geride bırakarak genel klasmanda 2. Gençler arasında ise 1. oldular. Bu yarışta geçildikleri tek ekip 2012 Londra olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden İstanbul Yelken Kulübünden Çınar Kardeşler oldu. Sadece onlara geçilmeleri ve onlarla yarışmaları bile bir iftihar sebebi.
SKY Tur 77 ekibi verdiğimiz desteği fazlası ile hak ediyorlar.
Onlara daha da fazla sahip çıkmalıyız..
Çünkü kulübümüzün eski sporcusu Mustafa Çakırdan sonra
Sergen ve Tamer de Olimpiyatlarda yarışacaklar.
Kulübümüzü, Sinop’umuzu ve Türkiyeyi Temsil edecekler.
Bundan hiç şüphem yok…
Emeği geçen herkese binlerce teşekkür.”diyordu Sinop Karadeniz Yelken İhtisas Kulübü Başkanı Sayın Oğuz Özcü…
Biliyorsunuz Sergen’le 11.Haziran .2009 da bir röportaj yapmıştım,

https://nilguncabaci.com/2010/03/sergen-birincioglu-11haziran-2009/

O zamandan bu zamana neler değişti ne gelişmeler oldu ve Sergen nerelerden nerelere geldi. Şu anda kiminle hangi bulvarda çalışıyor hep birlikte öğrenelim istedim.


1.2009 da optimistçi olan Sergen Birincioğlu’nu tekrar bir tanıyalım mı?
S.B.Sinop’ta yaşıyorum.17 yaşındayım.Sinop Lisesi 12/D sınıfı öğrencisiyim,bu sene üniversite sınavına hazırlanıyorum.
2. 4. yıldan bu tarafa neler değişti.?
S.B.4 yıl önce, sizinle röportaj yaptığımızda,optimistte milli takıma girdiğim ilk aydı. Bu süreçte öncelikle yarıştığım yelkenli sınıf değişti,2009, 2010 yıllarında optimistte,2011, 2012 yıllarında laser 4.7 sınıfında ve şimdide 470 sınıfında yarışıyorum.
Daha başka oturduğum evden tutun, arkadaş çevrem, yaşam tarzım, dinlediğim müzikler bile değişti..
3.Arkadaş çevrenin, yaşam tarzının ve müzik tarzının değişmesini neye bağlıyorsun?
S.B. Öncelikle okuduğum kitaplara, hayata bakış açımın değişmesine ve yaşımın ilerlemesiyle olgunlaşmama bağlıyorum. Tabiki bunda yaşadığım sosyal çevreninde etkisi var.
3.Şu anda 470 kullanıcısısın.Bize 470 tanıtırımısın?
S.B. 470 çift kişilik bir tekne ve olimpik bir yarış sınıfıdır,fotoğraflarda belli olduğu üzere;orsa seyrinde 2 yelken ile apaz, ve pupa seyirlerinde 3 yelken ile hareket eder.Bu tekne ekipli bir teknedir ve ekip uyumu çok önemlidir.Ayrıca tekne ekstrem bir süratede sahiptir..
4. Bu 470’i, kullanabilmek için, ne tür özelliklere sahip olmak gerekiyor.?
S.B. Öncelikle yelkenciliğine güvenen herkes kullanamaz bu tekneyi. Kullanmak için ekip çalışmasına açık bir sporcu olmanız gerekiyor,bir optimist geçmişinin ardından laser yada 420 geçmişinin olması gereken bir sınıf diye düşünüyorum.Öncelikle çok güçlü ve yüksek kondisyona sahip olmanız ,teknedeki yelken ve direk ayarı çok önemli olduğu için o bilgilere de sahip olup uyguluyor olmanız gerekiyor.
5.Sen Sinop Karadeniz Yelken İhtisas Kulübüne bağlı olarak çalışıyorsun. Ve en son TYF 2013 Programında Yer Alan Yarıyıl Kupası’nın ikinci ve son bölümü, 02-06 Şubat tarihleri arasında Yalıkavak Yelken Kulübü’nün ev sahipliğinde gerçekleşti, bize o yarıştan bahseder misin?
 S.B.Bize o yarış öncesinde Antrenörümüz Mahmut Saral Gökova/Marmariste, Gökova Yelken Kulubü Tesislerinde bir kamp organize etti ve tecrübeli isimlerle kamp çalışmaları yaptık. Eksiklerimizi gördük ve o kamp süresince onları gidermeye çalıştık.Daha sonra, Yalıkavak/Bodrum’a gittik,yarış öncesi orada da 2 gün deniz antreman yapma imkanımız oldu ve bu da bize artı bir motivasyon kattı. İlk yarış startındaki düşüncemiz ne ise, son yarış finişine kadar aynı düşünceye sadık kaldık. Aldığımız iyi ya da kötü sonuçlar bizi odaklanmamız gereken noktadan uzaklaştırmadı. Stressiz ve daha çok eksiklerimizi görüp” bundan sonraki süreçte, nelere dikkat ederek çalışmamız gerekiyor’’diye bir psikoloji içindeydik. Sonucun güzel olması da, bizi ve bizi destekleyen insanları onure ettiği için, ayrıca bir mutluluk yaşadık.

sergeb birincioğlutur77tur77tur77
7.Tamer’le beraberliğiniz nasıl oluştu?
S.B. Biz Tamer ile 2006 yılında, geçen hafta yarıştığım Yalıkavak/Bodrum parkurunda, Mahmut abi sayesinde tanışmıştık.Geçen zamanda arkadaşlığımız pekişti ve 2009 da birlikte ilk milliliğimizi yaşadık.
Tekne üzerindeki birlikteliğimiz ise;yazın TRW SAILING CENTRE adı altında (Çeşme/İzmir’de bir yelken merkezi) burada birlikte eğitim faaliyetlerinde bulunuyorduk, aynı evde kalıp aynı odayı paylaşıyorduk ve bir gün ben, laser 4.7 ile antremandan dönmüş teknemi brandalıyordum ki Mahmut Abi(antrenörümüz)beni yanına çağırdı ve Tamer ile seni ekip yapalım dedi ve birlikte bu yola çıktık..
8.Hedefiniz neler?
S.B.Bizim öncelikli hedefimiz bu tekne üzerindeki her ayrıntıyı öğrenmek ve her yıl yapılan Dünya Şampiyonaları, Avrupa Şampiyonaları ve Avrupa Gençler şampiyonalarına katılarak, kendimizi geliştirmek, olimpiyat hedefimize ulaşmak.
Tabiki olimpiyatlara gitmek hiçte kolay bir şey değil,çok çalışarak ve iyi sonuçlar alınarak aşılabilecek uzun bir maraton diye düşünüyorum.
9. Ekip olarak nelere ihtiyaçınız var?
S.B.Ekip olarak birlikte daha çok zaman geçirmeye ve birlikte denize çıkmaya ihtiyacımız var.Tekne üzerindeki her malzeme hassas olduğu kadarda pahallı, bunların bir süre sonra yenilenmesi gerekiyor. Bunun için finansal destekle beraber,yapacağımız kamplar ve yarışlar için, bütçe oluşturulması da bir o kadar önemli.Bu süreçte ve ilerisi içinde, böyle bir kaynağa, gerek kulüp adı altında, gerekse sponsor adı altında, bir desteğe ihtiyacımız var.
10. Sergen,sen Sinop’ta okuyorsun,Tamer İstanbul’da,bu durumda nasıl ve ne zamanları buluşacaksınız?
S.B. Bu süreçte gerek onun okulu, ben de üniversite hazırlığı içinde olduğumdan, böyle olması gerekiyor. Ama bundan sonraki süreçte, bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarda bulunacağız.Beraber antreman yapmak için  antrenörümüzün de yaşadığı Çeşme parkurunu seçtik. Oturup, sınav tarihleri, vs. plan programlarımızı yapıp, ona göre bir antreman tarihi belirleyip, Çeşme’ye yada bizim müsait olduğumuz zamanlarda, bir kamp varsa, oraya giderek antremanlarımızı gerçekleştireceğiz.
Şimdi gereken sıklıkta denize çıkamıyoruz.Birlikte vakit geçirme fırsatımız da az oluyor.Ama onun dışında birbirimizin salon(fıtness)antremanlarını takip ediyor, istediğimiz her an,her konuda birbirimize ulaşabiliyoruz.
11. Olimpiyatlar için ne düşünüyorsunuz?
S.B .Olimpiyatlar, dünya üzerindeki en büyük spor organizasyonudur.Her sporcu olimpiyatlarda yarışmak ve ülkesine madalya kazandırmak ister.Ama bu yolda gerekli desteği bulanlar, inancını, enerjisini ve motivasyonunu doğru şekilde kullananlar, bu hedefe ulaşabilirler.
13.Nasıl bir çalışma programın var?
S.B. Öğrencilikle sporculuğu bir arada devam ettirdiğimiz için, günlerimiz okulda geçiyor ama akşamları okul yada dershane çıkışlarında salon(fıtness)antremanları yapıyoruz.Kamplarda ya da antremanlar da ise, çalışmalar denizde geçiyor.
14. Derslerin ne durumda?
S.B. Derslerim gayet iyi. Son 3 dönemdir teşekkür belgesi alıyorum.Ama sürekli yarış kamp temposunda olduğumuz için, eğitim bazen askıda kalabiliyor.
15.İleride yapmayı düşündüğün mesleği seçebildin mi?
S.B. Aslında tamda o aşamadayım.Çünkü üniversite yaşım geldi ve bir alana yönelme vakti diye düşünüyorum.Spor yaşantıma da katkısı olacak bir okul ve meslek tercih edeceğim, ileride Beden Eğitimi Öğretmenliği yapmayı düşünebilirim.Tabi bunun yanında spor yaşantısı, ilerisi için neleri gösterir şimdiden kestirmek zor. A takımı yada milli takım antrenörlüğü fırsatları geçerse elime, değerlendirmek isterim.
16. Olimpiyatlara hazırlanman da nelere ihtiyacınız var?
S.B. Öncelikle, ulusal kamplar,yarışlar;uluslar arası yarışlar,kamplar Avrupa Şampiyonaları Dünya Gençler Şampiyonaları ve Dünya Şampiyonaları gibi resmi ve sürekli farklı ülkelerde yapılan özel, büyük, şampiyonalara katılıp kendimizi geliştirmeye, tabi bunlar içinde geniş bütçelere ihtiyacımız var..
17.Sinop Karadeniz Yelken Kulübünün yaşantında ki yeri ne?
S.B. Bende Sinop Karadeniz Yelken kulubü’nün yeri bambaşkadır.Çünkü yelkene başladığım,yetiştiğim ve bugünlere geldiğim yerdir.Optimist Antrenörüm Özden Saral’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ederim.470 faaliyetlerim de bizden, Tur 77’den maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen yönetim kurulumuza da teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
18.Teknenizin adı ”Tur 77” nereden geliyor?
S.B. TUR 77 Mahmut abinin(Antrenörümüz) optimistte yarışırken kullandığı yelken numarasıdır. Ayrıca bende 2010 sezonu boyunca TUR 77 numaralı yelken ile yarıştım. Bizdeki yarattığı maneviyat hissinden ötürü, yelken numaramızı da TUR 77 yaptık.
19.Bir günün nasıl geçiyor?
S.B. Her sabah 7.20 de kalkarım,dengeli ve düzenli olarak kahvaltı yaparım,daha sonra okula giderim.15.10 da okuldan çıkar 15.30 da evde olurum.17.00 de dershanem başlar. O arada bir şeyler yerim,18.30 da dershaneden çıkar 19.00 da salona(fitness) giderim.20.30 da salondan çıkar eve gelir duş alır yemek yer ve yatana kadar test çözerim kitap okurum..
20.Nasıl beslenmen gerekiyor?
S.B. Sürekli spor yaptığımız için vücudumuzun halsiz düşmemesi gerekiyor.
Öğünleri sık tutup ,haftada 3 gün protein,2 gün karbonhidrat ve 1 günde sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat ediyorum 1 günde serbest yemek yiyorum, bol meyve yiyorum,günde en az 1 öğün salata ve yoğurdu mutlaka tüketmeye çalışıyorum. Salona gittiğim günler, soda tüketirim bol su içerim.
21.Kız arkadaşın var mı?Ona yeterli vakit ayırabiliyormusun?
S.B. Bu süreçte kız arkadaşım yok.Tabi zaman zaman bizde yaşımız gereği birliktelikler yaşıyoruz.Ben bu konulara yeterince özen gösteriyor ve vakit ayırabiliyorum.
22.Son yarışta hoşuna giden,enteresan bir maceran oldu mu?
S.B. İlk yarış da artı 30 knot bir rüzgarda yarıştık ve sürekli devrilmemek için mücadele veriyor, devrilenleri gördükçe gaza gelip daha da asılıyorduk.En sondaki pupa şamandırasına 3.sırada geliyorduk ama, şamandırayı hizalayamadığımız için, rüzgar altına bir dönüş yapmamız gerekiyordu. Tehlikeliydi bizde riske girmek istemedik. Rüzgar üzerine kolayımıza gelen bir dönüş yaptık, şamandırayı 3.döndük, ve finişede 3.girdik.
23.Yelken yapabilmeniz için rüzgarın şiddeti nasıl olmalı?
S.B. Optimist ve laser sınıflarında sporcular küçük olduğu , özellikle optimistte güvenliklerini riske atmamak için, 25 knotın üstünde yarış yapmamaya özen gösteriyolar. Ama 470,finn, Radıal bayanlar ve Laser Standart gibi sınıflar olimpik olduğu için, sporcular daha tecrübeli oluyorlar,bu yüzden bazen artı 30 knottada yarış yapabiliyorlar, ama ideali 5 knot ile 25 knot arasıdır diye düşünüyorum.
24. Senin için olmazsa olmaz nedir?
S.B. Benim için olmazsa olmaz yelken ve sosyal medya!.
25.Yelkeni anladım ama neden sosyal medya?
S.B. Çünkü sosyal medyayı, bizim gibi televizyondan kopuk insanlar için müthiş bir dünyayı takip aracı olarak görüyorum.Özellikle ekran yazışmaları ve görüntülü görüşmeleri,insanların yaptıklarını takip edebildiğimiz bir ortam olduğu için, olmazsa olmazlarımın arasında.
26.Okuyucularımıza son bir mesajını alabilir miyim?
S.B.Bizi takip eden destekleyen insanların yaşantımızdaki yerini korumasını ve yelken sporunu, bizim gibi hayali olan genç sporcuları desteklemeleri konusunda ricada bulunuyorum.

ŞİMDİDE ”TUR 77 ”EKİBİNİ OLUŞTURAN, TAMER EMRE HASBAY’I TANIYALIM..

 

1. Şimdi de seni tanıyalım Tamer?
T.E.H. Adım Tamer Emre Hasbay. 17 yaşındayım. İstanbul’da yaşıyorum ve okuyorum.
2.Hangi okulda okuyorsun,kaçınçı sınıfsın?
T.E.H.Özel Ata Anadolu Lisesi 11/B
3.Sen bu spora ne zaman başladın?
T.E.H. Yelkene 2005 yılında başladım.
4. Ailede başka sporcu var mı?
T.E.H. Ailemde başka sporcu yok.
5. Neden deniz sporu?
T.E.H. Babam denizde olmayı çok seviyor ve onla bu konu hakkında hayallerimiz var. Bende onları gerçekleştirmek adına başladım yelkene.
6.Şimdi merak ettim, gerçekleştirmeyi düşündüğünüz hayalleriniz neler?
T.E.H.En az 3 olimpiyat görüp bunlarda başarılı olmak.
7.İleride ne olmak istiyorsun?
T.E.H. İleride artık bu sporda sporcu olarak kalamadığım da, antrenörümün bana yaptığını yapıp, sporcu yetiştirmek isterim.
8.İleriye baktığında Sergen’le olan beraberliğinde, ne görüyorsunuz?
T.E.H. Biz Sergen’le 2006 yılında tanıştık. İleride de her ne olursa olsun beraber oluruz.
9.Bu sporda, kendinde ne gibi eksiklikler olduğunu düşünüyorsun?
T.E.H. Bazı durumlarda mental olarak eksiklerim var, ama şuanda bu durumu da aştık. Ekip bana çok yardımcı oluyor.
10.Mental olarak derken?
T.E.H.Pisikolojik olarak.
11.Şu anda takımınıza maddi ve manevi destek veren kimler?
T.E.H. Bizi bu yolda motive eden ve takım yapan antrenörümüz Mahmut Saral, Kulubümüz Sinop Karadeniz Yelken İhtisas Kulubü ve sponsorumuz HAS-GROUP firması.
12.Ekipman olarak eksiklikleriniz var mı?
T.E.H.Şuanda ekipman olarak sıkıntımız yok.
13.HAS-GROUP firması size şuana kadar ne gibi destek de bulundu?
T.E.H.Ekibi kurduğumuzda teknemizi satın aldı.
14. Çalışmalarınızda kimler yardımda bulunuyor?
.T.E.HBeraber kamp yaptığımız kişiler, antrenörümüz.
15. Kamplarda nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?
T.E.H. Tekne üzerindeki bütün çalışmalar kamera ile çekiliyor. Aynı zamanda dışarıdan çekimlerde oluyor. Akşam antreman bitince toplantı yaparak eksiklerimizi konuşuyoruz.
16.Haftada kaç saat ve ne zamanları bu sporla uğraşıyorsun?
T.E.H. Bu sene Sergen üniversite sınavına gireceği için çok sık çalışamıyoruz. 2 veya 3 haftada bir uzun kamplar yapıyoruz. Onun dışında hafta boyunca en az 5 gün kara antremanı yapıyoruz.
17.Kara entremanı derken?
T.E.H.Fitness antremanları.
13. Derslerin nasıl?
T.E.H.Derslerim şuanda iyi, ama daha iyi yapabilirim.
14.Nasıl?
T.E.H.Spora biraz daha fazla zaman ayırdım ilk dönemde. Ama şuan daha rahatım daha fazla çalışaçak zamanım var.
15.Bu sporun yaş sınırı nedir,siz kaç yaşınıza kadar bu sporu devam ettirmeyi düşünüyorsunuz?
T.E.H.Bu sporda herhangi bir yaş sınırı yok. Ben 35 yaşına kadar devam ettirmeyi düşünüyorum.
16.Enson yarışta,yarış öncesi ve sonrası neler hissettin?
T.E.H. Biz yarış öncesi çok rahattık. Oraya sadece öğrenmeye gidiyorduk. Derece alsakta almasakta amaç öğrenmekti. Bu yarışta çok şey öğrendik. Yarıştan önce çok rahattım stress yoktu üstümde. Çünkü herkes oraya ne için gittiğimizi biliyordu. Yarış bitince tabiki sevindik derecemize, ama en çok öğrendiklerimize sevindik. Öğrendiklerimizi de aldığımız dereceyle süsledik.
17.Bu TUR77 ekibinde sizin göreviniz ne oluyor?
T.E.H.Ben flokçu olarak adlandırılan görevi yapıyorum. Öndeki yelkeni yani flok dediğimiz yelkeni ben yönlendiriyorum. Onun dışında tekneyi düz götürmek için trapez dediğimiz direkten gelen bir telle teknenin düz gitmesinde Sergene yardımcı oluyorum.

tur77tur77tur77tamer emre hasbay
18.Olimpiyatlara hazırlanan bir ekip olarak eksiklikleriniz neler?
T.E.H.Finansal bakımdan eksiklerimiz var. Yurtdışındaki yarışlara katılıp tecrübe kazanmamız lazım. Aynı zamanda fiziksel olarak ta daha hazır değiliz.
19.Katılmayı düşündüğünüz olimpiyatlar ne zaman?
T.E.H.Önümüzdeki 2016, 2020, 2024 olimpiyatları ve bu süreçteki bütün şampiyonalar hedefimizdir.
20.Olimpiyat lafı geçtiğinde kendini nasıl hissediyorsun?
T.E.H.Olimpiyat kelimesi beni bir çok hayalin ve hedefin içine sokuyor ve isteğim her gecen gün artıyor. Umarım her şey yolunda gider ve ileride olimpiyatlara katılırız.
21.Sende fitnessa gidiyorsun değil mi,boş vaktin olursa nasıl değerlendiriyorsun?
T.E.H.Boş vakitlerimi genelde evde geçiriyorum dinlenerek, ama haftanın en az 5 günü fitnessa gidiyorum. Onun dışında bazen arkadaşlarımla dışarıda vakit geçiriyorum.
22.Kız arkadaşın var mı,ona vakit ayırabiliyor musun?
T.E.H Kız arkadaşım yok.
23.Senin için olmazsa olmaz nedir?
T.E.H. Bu hayatta olmazsa olmazım yelken.
24.Okuyucularımıza ve yaşıtlarına, söylemek istediğin bir mesajın var mı?
T.E.H.Yelken sporu her yaşta insanın yapabileceği bir spordur ve herkesi bu spora davet ediyorum.

Sergen ve Tamer’e ,canı gönülden başarılar diliyor,maddi ve manevi yanında bulunanlara çok teşekkür ediyorum.
Umarım Olimpiyata hazırlanan bu gençlerimiz aradığı desteği bulup, Sinop’un ve Türkiye’nin sesini dünyaya duyururlar.
Pruvanız neta,rüzgarınız kolayına olsun.

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Kafka Kitap Kafe…

1. Önce sizi tanıyabilir miyiz? 1- Öncelikle merhaba, İsmail Kır, Ordu doğumluyum, 1984 yılının kasım …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.