AYFADA CAFE & PANSİYON

Merhaba sevgili Nilgün’ün günlüğü okurları,

Bu yazımı çocuk gelişimine değilde, yeni açtığım işletmemi kaleme almak ve sizlere tanıtmak istedim.

Bu kış 163 yıllık bir geçmişe sahip olan eski ‘Papazın Evi’ olarak da anılan pansiyonun işletmeciliğini aldım.

Ayvalık’ın merkezindeki eviniz, çarşının içersinden denize 2 dk. mesafededir. Ayvalık’ın her biri farklı hikayeye sahip en eski evlerinden biridir. 1850 yılında yapılan binamızın hikayesi; bir zamanlar Agios Yannis Kilisesi’nin papazının yaşadığı evdir. İçeriye girdiğinizde tarihi dokusunun ve mistik ambiyansını hissedeceksiniz. Aslına uygun restore edilmiş bu taş bina da, çağdaş yaşamın konforunu da sizlere sunmak üzere hizmetinize açılmıştır.

Ayfada’nın kahvaltısı; mistik cafesinde 08.30-11.30 arasında verilmektedir. Kahvaltımız Ayvalık’ın özel peynir ve zeytinleri, tereyağı yanında yine yöresel reçelleri, omletleri ile masamızı süsleyecektir. Ayrıca güne özel kek, poğaça ve kurabiyelerimiz gün boyu size keyif verecektir.

Her katta çay veya kahvenizi yudumlayarak sohbet edebileceğiniz oturma alanları mevcut olup, balkonumuzdan , kiliseden camiye çevrilmiş olan tarihi binalarımızın dokusunu izleyebilirsiniz.

Odalarımız; 6 adet olup, sizler için onları numaralandırmak yerine, her birinin içersinde anılar saklı olduğunu düşünerek isimler vermeyi uygun bulduk.

PETA; bir zamanlar papazın atıyla, evine girdiği tamamen taştan yüksek tavanlı ve kemerli girişi olan  kısmı restore edilerek keyifle konaklayacağınız ferah mistik bir oda haline getirilmiştir.

LARA; Peta’nın yan komşusu olan ve aynı şekilde tamamen taştan yüksek tavanlı ve kemeri olan  kısmı restore edilmiş, sizlerin hizmetine sunulmuştur.

RİTA; adını güneşten alan Rita’da gözlerinizi açtığınızda mutlu ve yüksek enerjili bir günün başladığını hemen hissedersiniz. Kapıyı açtığınızda ise; kahvaltınız sıcak ekmek eşliğinde sizi bekliyor olacak. Ayvalık’ın berrak denizini ve güzel koylarını keşfetmek sizin için güzel bir başlangıç olacaktır.

OLİNA; Rita’nın komşusu olan Olina’nın özellikleri, Rita ile aynıdır. Onu Rita’dan farklı kılan özelliği ise, aynı enerjiyi çiftler için romantizme çevirebilme özelliğidir.

NOX; Ayfadamızın en küçük çocuğu olan Nox, sıcacık ve sevimli görüntüsüyle yakın arkadaşların tercihi olmaktadır.

PAPAZIN ODASI; 1850’lerde ‘Papazın Evi’ olarak kullanıldığı zamanlarda papazın özel odasıydı. Pansiyonumuzun güzel odalarından biri olmakla beraber balkona olan yakınlığı sayesinde oldukça rahat ve kullanışlıdır.

Odalarımızın üç tanesi özel banyolu, diğer üç tanesi ortak banyoludur.

ayfada cafe pansiyonayfada cafe pansiyonayfada cafe pansiyonayfada cafe ve pansiyon

Çevre aktivitelerimiz; Ayfada Cafe & Pansiyon, Ayvalık’ın merkezindedir. Şehir içindeki tüm tarihi mekanlara yürüyüş mesafesindedir. Saatli Cami’nin ( Agios Yannis Kilisesinin ) tam arkasındadır. Ayvalık ve civarındaki adalara günlük yemekli yat turları, dalış kursları, Şeytan Sofrası, Bergama Harabeleri ve Kaz Dağlarına günü birlik doğa ve kültür turları mevcuttur.

Size birazda Papazın görev aldığı Agios Yannis Kilise’sinden bahsetmek istiyorum. XIX. Yüzyılın ikinci yarısında yerli  Rumlar tarafından kilise olarak yapılmış, 1928’den sonra camiye dönüştürülmüştür. Dikdörtgen planlı bir yapı olup, dört sütunlu, revaklı, akantus yapraklarıyla süslü bir kapıdan içeriye girilmektedir. Yapının planı haç düzeninde olup, orta bölüm küçük kubbe ile haçın kolları da tonozla örtülüdür. Kilisenin çan kulesi sonraki yıllarda saat kulesine dönüştürülmüş ve bu yüzden de  ‘Saatli Camii’ ismini almıştır.

Ayvalık kısacası sokakları, evleri, ibadethaneleri ile tarih ve kültür kokuyor. İmbatla gelen deniz kokuyor. Birde yosun kokuyor. En çok da ne kokuyor biliyor musunuz, sevgili okurlar? Zeytin kokuyor, evet evet yanlış okumadınız. Zeytin kokuyor. Bir fotoğraf karesine bakıyorsunuz. Çan kulesi ve yanında bir minare önünde eski bir taş bina. Hepsi bu fotoğraf karesine sığı vermiş. Çok aramanıza gerek yok, biraz ayrıntıya dikkat etmeniz yeterli. Aslında Ayvalık’la ilgili daha yazacak o kadar çok şey var ki; ama isterseniz diğer özelliklerini de siz keşfedin. Eğer doğayı ve tarihi seviyorsanız buyurun Ayvalık’ı gezmeye… Rezervasyon için geç kalmayın derim.

Sevgiyle kalın, sevgili Nilgün’ün Günlüğü Okurları…

Nalan Durmaz..

 

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.