İŞARET DİLİ…Sessizliğin Sesi..

Merhabalar..

Daha önceki yazılarımda zaman zaman konuşamayan işitme engelli arkadaşlarımızın sorunlarından bahsetmiş, onların Hastane, Adliye ve Emniyet başta olmak üzere çoğu Kamu Kurumlarında sıkıntı çektiklerine değinmiştim. Biraz empati kurduğunuz takdirde hastalandıklarında doktora dertlerini nasıl anlatacakları, adli ve benzeri vakalarda sıkıntılarını nasıl anlatacaklarının sorun olduğunu fark edeceksiniz..

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün katkısıyla nihayet İşaret dili kursu başladı..

İlk etapta Hastane ve Havaalanı personelinin eğitilmesi düşünülmüş ve sanırım Kurumca Halk Eğitim Merkezine yazılı talepte bulunulmuş.. bunun üzerine 4 Aralık ta Atatürk Devlet Hastanesi Toplantı salonunda işaret dili kursu başladı. 3 ay sürecek olan bu kurs oldukça keyifli geçiyor, bunda sevgili arkadaşım/kardeşim ve hocamız Özden Şahin Koca’nın payı büyük elbette..

Özden, her zaman takdir ettiğim biri oldu; ondan kısaca kendini tanıtmasını istedim.. söz sırası onda:

1986 Sinop doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Sinop’ta tamamladıktan sonra Üniversiteyi Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İşitme engelliler öğretmenliği bölümünde okudum..Bu branş hiç aklımda olmayan bir bölümdü, nasıl oldu? niye oldu? bilmiyorum..ama şu an işitme engelliler öğretmenliği yapmaktan çok mutluyum. Evliyim ve 1,5 yaşında bir oğlum var. Öğretmenlik mesleğimde 6. Yılımdayım ve şu an sınıfımda 3 işitme engelli çocuk var. Onlara konuşmayı, okumayı, yazmayı öğretmekte ayrıca çok mutlu ediyor beni…diyor.

Kursiyerlerden birkaç kişiye almakta oldukları işaret dili kursu ile ilgili duygularını sordum:

1491365_591227364287567_96092291_oişaret dili

Seçkin Demirbaş (Havaalanı/Güvenlik) : İşaret dilini öğrenmek ve bununla ilgili kendimi geliştirmek istedim eğer daha kapsamlı kurs olursa onlara da gitmek isterim. Kursta öğrendiğimi evde eşimle de paylaşıyorum ona da öğretiyorum.(süper) diyor.

Nagihan Bal (Havaalanı/Güvenlik)’ın cevabı ise şöyle: Benim ailemde işitme engelli kişiler olduğu için onlarla iletişimin kolay olmadığını biliyorum..önce onlarla sonra da çevremde işitme engelli biriyle karşılaştığımda daha kolay anlaşabileceğim. İşimiz gereği havaalanına gelen kişilerle de ilgilendiğimizden böyle özel bir durumu olan kişilerle daha rahat iletişim kurabileceğim..bence her vatandaşın yabancı dilden önce işaret dili öğrenmesi gerek.(süper)

Özlem Yeğin (Havaalanı/Danışma) : İşaret dilini büyük bir hevesle öğrenmeye çalışıyorum, çok keyifli..havaalanına gelen işitme engelli yolcularımızla birebir iletişim kurup onlara yardımcı olabileceğim.

Sevim Bayrak (Acil servis/Hemşire) : İyi ki bu kursu alıyorum..yeni bir dil, başka insanlar tanımak.. elbette acilde işitme engelli biriyle karşılaştığımızda elimden geldiğince yardımcı olacağım.

Gerçektende işaret dili bambaşka bir dil.. bu kursu almak isteyen, beni arayan arkadaşlarım, bizzat Halk Eğitim Merkezine müracaat edin, kayıt formu doldurun. Talebe göre bağımsız kurs ta açılır.. Tabii Özden hocanın durumuna bağlı olarak..Mart ayına kadar yeni bir kurs açılmaz ama siz şimdiden talepte bulunursanız şu andaki kurs bittiğinde yeni program yapılabilir. Personelinin eğitilmesini isteyen Kamu Kurumları da Halk Eğitim Merkezine yazılı başvuru yapabilir.

Bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkürler..

Güzel günler dileğimle..

Gül Ustabaş GENÇ

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.