Obezite…

Merhaba ben geldiiim…
1 haftadır sizi nasıl da özlemişim. İstanbul’da gezmekten ve akraba ziyaretlerinden bırakın sizlere yazmayı,bilgisayarı bile açmaya vakit bulamadım.
Sizlere İstanbul gezimi anlatacağım ama, daha önce bir sağlık sorununa değinmek istiyorum.
Şimdi, Nilgün bu da nereden çıktı, diyeceksiniz. Hemen izah edeyim. Bu sabah uçakla İstanbul’dan geldik. Tam yemek servisi yapılıyordu ki, yan tarafımızdaki koltuk da oturan kısa boylu, 100 kilonun üstünde görüntüsü olan bir bey , hostesi çağırdı ve nefes alamıyorum, bana oksijen verir misiniz, dedi. Hemen yan koltuk boşaltıldı,önünde ki yemek alındı, adama oksijen tüpü getirilip bağlandı. Hostes 10 dakika sonra ineceğiz, size doktor çağıracağız,tekerlekli sandalye getirteceğiz, kımıldamayın dedi. Neyse ki sağ sağlim indik.Bizim indiğimizde, adam hala oksijen alıyordu.
İşte bu tablo, beni bir kez daha paniğe düşürdü. Obeziteyi,Dünya Sağlık Örgütü, vücudda hastalıklara sebep olacak şekil ve miktarda aşırı yağ birikimi olarak tanımlıyor.
Obezite, gerçekten çok kötü bir hastalık ve üstelik birçok hastalığında sebebi.Mesela , şeker hastalığı,inme,kalp krizi, hipertansiyon,ağır uyku apnesi, şu anda aklıma ilk geliverenler.
Diyetisyenimiz hep , erkeklerde bel çevresi 102 santimi, kadınlarda 88 santimi aşmışsa ,artık büyük risk altındasınız der.
Vücud kitle endeksiniz eğer 30 un üzerindeyse, obezite oluyorsunuz.Boşuna değil, 3 haftada bir diyetisyene gidip tartılmam. Evet, 200 gram, 300 gram gibi versem de en azından kontrol altında oluyorum.Eğer tartılmam da, bir önceki tartılmam dan fazla çıkıyorsam, ona göre yiyor, ona göre yürüyorum.
Ya ben aslında sizi korkutmak istemem ama, bu işin şakası yok. Bu durumda  ailesinde,yakınlarında,komşularında obez hastasıolan, herkese büyük görevler düşüyor.Devlette artık obezitenin önüne geçmek için çalışmalar başlattı, televizyonda, sabah programlarında bu konu şimdi daha çok işleniyor.
Lütfen sevgili okurlarım,yemenize, içmenize,sporunuza dikkat edin. Kendi kendinize yetemiyorsanız bu konuda, o zaman destek alın.
Bu arada bende biraz araştırdım.  Bir site dikkatimi çekti. İsterseniz  obezite cerrahisi hakkında detaylı bilgi için ,sizde biraz araştırıp bilgilenebilirsiniz.  Kendiniz sağlıklı da olsanız, çevrenizde ki bir obez hastasını belkide yönlendirirsiniz.Bugün yaşadığım olay, bu yazıyı yazmama sebep oldu.
Hepinize sağlıklı bir yaşam diliyorum.Sevgiler.

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.