GENERAL UÇTU- Mehmet Zaman SAÇLIOĞLU

Bu hafta sizlerle bir kitabı paylaşıyorum.

Yazarı Mehmet Zaman Saçlıoğlu hocayı Üniversite hocalarım Prof. Zeki Alpan ve A.Şükran Demiralp aracılığı ile tanıdım. O’nun facebook ortamında bilgi ve tecrübelerini benimle paylaşması gözümde farklı bir yere sahip olmasına sebep oldu.. Nitekim yazdığı bu kitabı bana imzalayarak göndermesi; benim gibi okumayı seven birini ayrıca mutlu ettiğini açıklamama gerek yok sanırım.

20140605_112308-1 (Small)

Hastalığımdan dolayı genellikle evdeyim, kitap okumaya bol bol vaktim oluyor. Bu kitabı da gelir gelmez hemen okudum.

Öncelikle çok farklı bir konu var burada, okurken (12 Eylül Darbesi) zamanında geçtiğini ve o zamanlar çok küçük olduğumu düşündüm. Dolayısıyla o devire ait pek bilgi sahibi değildim.

Tipik bir Anadolu insanının hayatı var bu romanda, onların zamanındaki Köy Enstitüleri, yokluklar içinde dürüst yaşam süren aileleri, bugün nerdeyse kaybolmakta olan aile bağları çok güzel vurgulanmış.

Yazara saygı gereği kitabı özetlemeyeceğim.. sadece konusunu vereceğim.

5 çocuklu öğretmen bir çiftin (Harun Bey ile Münevver Hanım) darbe döneminde yaşadıkları sorunları, büyük oğulları Murat’ın idamı ile ruhsal bir çöküntü yaşamaları ve Harun Bey’in buna sebep olan generale duyduğu intikam hissi anlatılmış romanda.. Romanın sonunda ise çok ilginç bir kurgu var.

Bu romanda farklı olan bir şey de, yazarın kitap bittikten sonra zamansal bir dizin koyarak kendi hayatı ile romandaki kişilerin hayatını karıştırarak romanın gerçekliği ile yazarın gerçekliğini yaşamsal bir gerçek gibi sunmasıydı.

Kitaptan bir alıntı:

“Ne Harun Bey, ne de Münevver Hanım çocuklarından hayat boyunca bir şey istememişlerdi. İşleri her zaman kendileri yapmış, sorumluluk sahibi olmaları için zaman zaman kimi küçük görevler vermişti çocuklara. Onları eğitirken asıl üstünde durdukları, doğruluk, özveri, çalışkanlık, sorumluluk gibi değerlerdi. İki öğretmenden başka ne beklenirdi ki? Paranın, şöhretin, hırsın kötü yanlarını anlatmaya çalışmışlardı. Geçinecek kadar para, işini iyi yapacak kadar hırs yeterdi. Harun Bey’e göre herkes işini iyi, hem de çok iyi yapmalıydı. Şöhretse asla düşülmemesi gereken bir tuzaktı. Bir kez bu tuzağa düştün mü, uyuşturucu gibi daha fazlasını isterdin.”  

Kitap İş Bankası Kültür Yayınlarınca yayınlanmış..

Mehmet Zaman Saçlıoğlu Bey’e tekrar teşekkür ederim. Emeğine, kalemine ve yüreğine sağlık..

Sevgiler.

Gül Ustabaş Genç

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

Yorum

  1. blank

    Sn. Mehmet Zaman Saclioglu hoca, bu kitabiyla Yunus Nadi Roman ödülünü kazandi. Kendisini burdan bir kez daha tebrik ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.