Zembil..Bi’ Tutam Tuz.

 

Bu sabah Cumhuriyet Bayramı tatili dolayısıyla evde kahvaltı edebilecektim kızımla. Alışverişe çıktım, elimde bez torbam, yıllardır aynı torbayı kullanıyorum. Gerektiğinde yıkıyorum, bazen çanta değiştirirken kaybedip yeniden buluyorum, ama bu torba sayesinde bir sürü poşeti kullanmaktan kurtulduğum için çok mutluyum.

Uzun süredir girmediğim bir markete girdim bu sabah. Kasada oturan amca bir eliyle aldıklarımı geçirirken, diğer eliyle de alt bölümden poşet çıkarmaya çalışıyordu. Ben de ‘istemem, benim torbam var’ dedim ve torbamı gösterdim. Adam birden iç geçirdi ve ‘heeeeey gidi günler, 1965’ler’ dedi. ‘Bizim köyde bir Sabri amcamız vardı, zembil, içini sen bil derdi. Şimdi öyle mi, naylonlardan her şey görünüyor, alanı var, alamayanı var, insanın içi gider, içini sadece sen bil’ dedi.

Biz bugünlere de zembille gelmedik. Atatürk’ün önderliğinde, binlerce insanın kendini değil, ülkesini önceliğine koyarak gözünü kırpmadan ülkesini savunmasıyla geldik.  İşte o yüzden Cumhuriyet bu kadar önemli, binlerce insanın emeğiyle bugünlere geldi, her yıl katlanarak büyüdü. Şimdilerde karanlık bir dönemden geçiyoruz maalesef. Belki de cumhuriyetin değerini anlamak için gerekliydi bu dönem, kuşaklar sonra nasıl sahip olduğumuzu unuttuğumuz değerlere sahip çıkmaya davet ediliyoruz şimdi.

Atatürk Cumhuriyet’i kurdu, gençlere teslim etti ve ‘onu yaşatacak olan sizlersiniz’ dedi. Bize düşen sorumluluğumuzu almak, elimizden gelenin en iyisini yapmak ve ışık olmaktır. Karanlık ışığın olmamasıdır, ışık her zaman karanlığı aydınlatmıştır. Hep birlikte ışık olarak, Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun. Haaaa, bir de tekrar zembil modası gelsin.

Zembil:  Arapça kökenli bir kelime olan zembil kelimesi, hasırdan örülmüş tutacak yeri, sapı olan torbaya denir. İngilizce’deki karşılığı baskettir.  Türk Edebiyatı’nda önemli yeri olan Necati Cumalı’nın bir eserinde “sabah alışverişini yapmış, elimde zembil, çarşıdan dönüyorum” diye bir cümlede geçer. Atasözlerimize bir göz attığımızda da “Kısmet gökten zembille inmez” atasözü yer alır. Gökten zembille inmek deyimi de beklenmedik, olağanüstü veya mucizevî bir şekilde gelmek, olmak, bulmak vs. anlamına gelir. “Nerden geldi bu, gökten zembille inmedi ya” cümlesine pek çoğumuz şahit olmuşuzdur. Bunun yanında Yol Üstünde Dikili Taş türküsünde de “Gökten zembil iniyor” şeklinde…(alıntıdır)

Banu Conker

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

2017 geldi…Bi’Tutam Tuz..

Günaydın sevgili nefes dostu, Büyük umutlarla beklediğimiz 2017 en sonunda geldi ve ilk saatlerde yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.