AGİT…Sessizliğin Sesi…

Herkese iyi günler dilerim dostlarım;

Uzun bir aradan sonra tekrar beraberiz. Bildiğiniz gibi bugünlerde işitme ve konuşma engelli bir kardeşimizin dolmuşta 4 Tıp öğrencisi tarafından darp edilmesi gündemde..

Adana’dan Agit Acun’un dövülürken kameraya akseden görüntüleri hepimizi çok üzdü. Ancak o ve onun gibi olan kardeşlerimiz ne kadar önemseniyor?

Önce işaret dili ile başlayalım.. İşaret dilini biraz da olsa kaçınız biliyor? Öğrenmekle başlayabilirsiniz. Onları anlayabilmek için özellikle Hastane, Adliye,Karakol başta olmak üzere Kamu Kurumları, ulaşım araçlarında iletişim önem arz ediyor. Dışardan bakınca görünen bir engeli olmadığı için çoğu kişi tarafından ciddiye alınmıyorlar.

Türk işaret dili yani TID ın kendine özgü bir grameri vardır. “Anne” demek için iki meme gösterilir, “tuvaletim geldi” veya “boş konuşuyorsun” un karşılığını insanlar bilmedikleri için küfür veya ayıp bir şey olarak algılar.

İkinci sorun; bizlerde ÖTV muafiyeti olmaması. Hemen hemen tüm engel grupları ve/veya diyaliz hastası, felçli gibi hastalar üzerinden ÖTV siz araç alınabilmesine rağmen bizlere yıllardır her türlü girişimlere rağmen bu hak tanınmadı. Halbuki bizler de dolmuşa, otobüse bindiğimizde sorunlar yaşıyoruz. Nereye geldik?, Ne kadar yolumuz var? Şurada ineceğim gibi soruları sorabilme zorluğu ile birlikte dolmuşta bazı kişilerin arkadan ineceği yeri söyleyerek para uzatması da sıkıntı. Sanırım söz konusu olayı da bu durum tetiklemiş.

Bir diğer sorunumuz “kültürel yozlaşma.” Bizim zamanımızda okullarda mutlaka Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri vardı. Sadece Din değil, Kültür ve Ahlak kavramı da öğretilirdi.. görünen o ki; Ahlak ve kültürden uzak bir nesil yetişiyor.. acilen eğitim sistemi bu açıdan gözden geçirilmeli, çocuklar ahlakın her türlüsü ile birlikte görgü kuralları, çevre bilinci ileyetiştirilmeli; kendi Kültürümüze sahip çıkmanın öğretilmesi gerekir. Aksi halde örnekteki gibi birey ne kadar okusa da içi boş bir gençlik yetişiyor.

Duyarlı bir toplum olmamız umuduyla;  destek olan, olacak herkese teşekkürler..

Sinop’tan sevgiler..

Gül Ustabaş GENÇ

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.