BİR İŞARET, BİN UMUT…Sessizliğin Sesi..

Merhaba Sevgili Arkadaşlarım;

Üyesi ve Sinop temsilcisi olduğum İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği yine çok faydalı bir projeye imza attı.  Bu proje ile (BİR İŞARET, BİN UMUT) İşitme ve konuşma engellilerin adalete erişimine katkı sağlamayı hedefleyerek Adalet Saraylarında sessizliğin sesi olmak amaçlanıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre sadece İstanbul’da 14.090 işitme ve konuşma engelli vatandaşımız yaşamakta olup, adalete erişimde hangi sorunları yaşadıkları bilinememektedir. Bu konuda yapılmış herhangi bir saha araştırması bulunmamaktadır.

“Bir İşaret Bin Umut” projesi kapsamında, işitme ve konuşma engellilere özel olarak hazırlanarak sadeleştirilmiş formlar ile işaret dili tercümanı desteğiyle anketler uygulanacak ve bilirkişi işaret dili tercümanını kendi seçme hakkı gibi bilmedikleri yasal hakları öğretilecektir. Bilirkişi işaret dili tercümanlarına, 16 saatlik Sertifikalı Ceza Hukuku Bilinci Eğitimi verilecektir. Sahada edinilen deneyimler karar vericilerin, alandaki dernek temsilcilerinin ve akademisyenlerin de katılacağı bir çalıştayda değerlendirilecek ve bu çalıştayda sunulan çözüm önerileri ve sorunlar bir raporda toplanacaktır. Bu rapor başta Cumhurbaşkanlığımız olmak üzere Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi ilgili kurumlarımıza gönderilerek işitme ve konuşma engellilerin adalete erişimleri için gerekli önerilerin hayata geçmesi talep edilecektir. Ayrıca projede hedef kitlenin ilgisini çekmek için, işaret dili tercümanlı tanıtım filmi ve Türkiye’de ilk defa erişilebilir yasal haklar broşürü hazırlanacaktır. Broşürdeki yazıları anlayamayan işitme engelliler, karekod okutarak işaret dili tercümanlı yasal haklar videosuna ulaşacaktır.

Proje logosundaki eller Türk İşaret Dili’nde tercüman işaretini simgeliyor. Dairenin çevresindeki kırmızı renk ceza davalarına, yeşil renk ise hukuk davalarına ve ellerin bulunduğu siyah renk ise tüm renklerin kaynaşıp erimesinden oluşan adalete kavramına gönderme yapmaktadır.

İletişim:

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği

Proje Koordinatörü: Onur CANTİMUR

E-posta: 1isaret1000umut@gmail .com

Whatsapp ve SMS: 0546 717 0 222

blank

Adil bir dünya dileğiyle..

Sevgiler.

Gül Ustabaş GENÇ

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.