Koklear İmplant Kullanıcıları…….Sessizliğin Sesi…

16 ARALIK 2012/ CERRAHPAŞA TIP FAK. KOKLEAR IMPLANT KULLANICILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISINDAN..

Geçtiğimiz hafta İstanbul’daydım. CID (Koklear İmplant Derneği) İle İstanbul Üniversitesi Odyoloji bölümünün organize ettiği koklear ımplant kullanıcı ve ailelerine bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Girişte derneğimizin ve koklear ımplant markalarının standları vardı. Derneğimiz standından Rana Saraç hanım beni çok şaşırttı, çünkü görünce hemen tanıdı ve yazılarımı beğeniyle okuduğunu söyleyince çok mutlu oldum.
Salona girdiğimde ise toplantı başlamıştı.Dernek başkanımız Av.Mustafa Koyuncu Bey açılış konuşması yapıyordu ve ben daha ne yapıp nereye oturacağımı düşünmeye fırsat bulamadan üye arkadaşlarımızdan Ramazan Yıldırım hemen kalkıp bana yer gösterdi ve toplantı boyunca çok yardımcı oldu. Ona çok ama çok teşekkür ediyorum.
Bildiğiniz gibi koklear ımplant, işitme kaybı çok ileri derecede olanlara ameliyatla takılan bir iç kulak protezidir. Hatırlarsanız bununla ilgili daha önce yazmıştım, okumayanlar için linki:

https://nilguncabaci.com/2012/03/koklear-implant-ve-cid-cochlear-implant-dernegi-sessizligin-sesi/

 

Av.Mustafa Koyuncu Bey; konuşmasında ülkemizde koklear ımplant yapılan klinikleri ve kullanıcıların sorunlarını anlattı, istatistikler verdi. Yenidoğan işitme taramalarına, işitme kaybı çok ileri derecede olanlara vakit geçirmeden koklear ımplant ameliyatı yapılmasının önemine değindi, çünkü bu konuşmayı öğrenme açısından çok önemlidir.

IMG_20121216_110526IMG_20121216_130106IMG_20121216_131131IMG_20121216_142201IMG_20121216_162205IMG_20121216_112520

Ameliyattan sonra kişi hemen duymaya ve konuşmaya başlayacak diye düşünülmemesi gerektiğini söyleyerek, bu açıdan rehabilitasyona ve ailenin eğitilmesinin önemine dikkat çekti.
SGK nın yedek parça ve piller için yaptığı fiyat tesbitinin piyasa fiyatlarına göre oldukça düşük olduğunu, firmalarında fiyatları yüksek tuttuğunu..dolayısıyla bunun engellilerin mağduriyetine neden olduğunu söyledi. Çözüm önerisi olarak: malzemeler, yedek parça ve pillerin SGK İl Müdürlüklerince temin edilip sigortalılaraverilmesini; çünkü gelir durumu çok düşük olan kesimin almakta zorlandığı ve geri ödemenin aylar sürdüğünü belirtti.
Aslında engellilerin normal kişiler için düzenlenmiş sağlık sisteminde değerlendirilmesi yanlışının ortadan kaldırılması sorunu kökten çözecektir.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fak. Odyoloji bölümü başkanı Doç.Dr.Ahmet Ataş‘ın yönettiği konferansta Prof.Dr. Özcan Öztürk işitme kaybının tedavisinde yenilikler ve kök hücre çalışmaları üzerine, Prof.Dr.Sarp Saraç bilateral koklear ımplant ve beyinsapı implantları üzerine, Doç.Dr.Özgür Yiğit koklear ımplant cerrahisi üzerine,Yard.Doç.Dr.Mehmet Yılmaz koklear ımplant cerrahisi sonrası görülebilen sorunlar ve enfeksiyon kontrolü üzerine bilgilendirici konuşmalar yaptılar.
Ody.Prof.Dr.Esra Yücel koklear ımplantlı bebek ve çocukların eğitimine, Uzm.Ody.Halide Kara’da işitme kayıplılarnda aile eğitiminin önemine değindi.
Daha sonra benim koklear ımplant ameliyatımı da yapan Prof.Dr.Armağan İncesulu geldi, Dr. Ahmet Ataş’ın moderatörlüğünde doktor, odyolog, İstanbul SGK İl Müd.lüğü ve Milli Eğitim Rehberlik Araştırmadan birer kişi, özel rehabilitasyon merkezinden bir kişi ve 4 koklear ımplant firması temsilcisi (Nucleus, Medel, Advanced Bionics ve Neurelec)  soruları cevapladı.
Bu toplantıdan edindiğimiz tavsiyelerden bazıları şunlardı:
– Yılda en az 2 kere doktorunuza veya firmanıza kontrole gidiniz.
– Elinizde ameliyat olduğunuza dair rapor bulunsun. (bürokrasi için)
– Sesinizi çıkarın, örgütlenin, birlik olun. Konuşuyoruz, duymaya çalışıyoruz gereği yapılsın diye elinizden geleni yapın. Biz her zaman destek oluruz.
– 5 yaşına kadar bütün önlemleri alın, o zaman sonuç daha güzel olur.Aileler de eğitilsin.
– İzolasyon döngü sistemi ve FM sistemi gibi yardımcı materyaller konusunda girişimde bulunun, gerekirse siz alın ve dava açarak hakkınızı arayın. (Okullarda ise dilekçe ile talepte bulunun)
– İşitme engelliyi denemeyin. işine geleni duydu, işine gelmeyeni duymadı suçlamasında bulunmayın.
Böyle anlamlı bir toplantıyı organize ettikleri için Av.Mustafa Koyuncu ve Doç.Dr.Ahmet Ataş’a ve diğer katılımcı doktor ve odyologlara çok teşekkür ederim.
Ve “Sessizsiniz” takımından Ramazan Yıldırım, Firdevs Yeğit, Onur-Naciye Cantimur, Elmira Aksoy, Salih Yiğit ile CID’den Rana Saraç, Seda Bayrak, M.Fatih Durmuş ile Hülya Uçar .. sizleri iyi ki gördüm ve tanıdım.
İYİ Kİ VARSINIZ.
Güzel günler dileğiyle..

Gül Ustabaş GENÇ

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

4 Yorum

  1. blank

    Meslektaşım, dertdaşım yıllardır tanışıyormuşuz gibi ilk buluşmamızda birbirmize anında ısındık aslında daha önce ısınmıştık biz bunu pekiştirdik canlı kanlı kanıta döktük…. iyiki seni tanımışım iyi ki bizlerin sesini duyuran sesimizsin başarıların devamını yürekten diliyorum.. sevgilerle..

  2. blank

    Canım Firdevsim..kalp kalbe karşıymış. Keşke daha çok vaktimiz olsaydı.. Artık senin SSGM ye çayını içmeye gelirim inşallah. Çook teşekkür ederim.

  3. blank

    Gül merhaba,

    Toplantı tavsiyelerinden birisi: “İşitme engelliyi denemeyin. işine geleni duydu, işine gelmeyeni duymadı suçlamasında bulunmayın.” Ben bu tavsiyeyi “Duyanlar duymayanları anlamaya çalışırken, duyamayanlar da duyanları anlamaya çalışın” olarak yorumlayabilirim. Yani, karşılıklı farklılıklarımızı anlayabilmemiz, sorun çözme kabiliyetlerimizi de hep birlikte geliştirebilir:-)

    http://bit.ly/TJUf3V linkini burada da paylaşmak istedim.

    Sevgilerimle,

    A.Şükran Demiralp

  4. blank

    Hocam benimle yaptığınız röportajı ve bunun beyaz nokta gelişim vakfında paylaşımı için çok teşekkür ederim. http://www.beyaznokta.org.tr/oku.php?id=353

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.